Србија и Балкан

НАТО о Србији: Јачање односа на обострану корист, позивамо на деескалацију на КиМ

У тачкама које се тичу Србије, лидери НАТО-а позивају Београд и Приштину на хитну дееслакацију, повратак дијалогу и примену споразума из Брисела и Охрида
НАТО о Србији: Јачање односа на обострану корист, позивамо на деескалацију на КиМ© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Јачање односа НАТО-а и Србије било би од користи и Aлијанси, и Србији, и целом региону, пише у завршном документу, који су усвојили лидери земаља чланица НАТО-а на самиту у Вилњусу.

Нацрт тог документа је објављен у уторак, а током скупа шефова држава и влада Алијансе је добио потврду.

У тачкама које се тичу Србије, лидери позивају Београд и Приштину на хитну дееслакацију, повратак дијалогу и примену споразума из Брисела и Охрида.

"Очекујемо од Србије да се на конструктиван начин ангажује са НАТО и својим суседима, укључујући и своје јавне комуникације о обостраним користима сарадње НАТО-а и Србије", пише у тачки 77 завршног документа, који су лидери Алијансе усвојили током самита у Виљнусу.

Наводе да подржавају дијалог уз подршку Европске уније и друге напоре усмерене ка нормализацији односа Београда и Приштине и позивају стране да искористе тренутак и ангажују се у доброј вери ка постизању трајног политичког решења.

"Позивамо обе стране да одмах дође до деескалације, врате се дијалогу и конструктивно се ангажују у примени споразума о путу нормализације између Београда и Приштине који је недавно постигнут у Бриселу и Охриду", наводи се у документу у који је Танјуг имао увид.

У тачки 78 поручују да остају посвећени континуираном ангажовању НАТО на "Косову", преко мисије Кфор.

"Кфор ће наставити да обезбеђује безбедно окружење и слободу кретања на Косову у складу са Резолуцијом СБ УН 1244", додаје се у завршном документу.

Лидери НАТО додају да су недавне ескалационе акције неприхватљиве и осуђују насиље на северу КиМ, као и, како наводе, ничим изазване нападе у којима НАТО војници задобили озбиљне повреде.

"Повећали смо присуство трупа Кфора да одговоримо на напетости које се понављају. Све промене бројности снага Кфора ће остати засноване на условима, а не календарски", пише у завршном документу.

image