Србија и Балкан

Оптужни предлог против полицајца због привођења митрополита Амфилохија 2020. године

Полицајац П.М. из Подгорице осумњичен је да је 22. јуна 2020. незаконито држао у притвору митрополита Амфилохија
Оптужни предлог против полицајца због привођења митрополита Амфилохија 2020. године© Ataimages/Milos Rafailovic

Основно државно тужилаштво у Подгорици поднело је оптужни предлог против полицијског службеника П.М. због кривичног дела противправно привођење сада покојног митрополита Амфилохија.

Како је саопштено из тужилаштва, полицајац П.М. из Подгорице осумњичен је да је 22. јуна 2020. незаконито држао у притвору митрополита Амфилохија.

Став тужилаштва је да је митрополит Амфилохије, који је преминуо 30. октобра исте године, тог 22. јуна доведен у зграду Центра безбедности, како би у својству грађанина одговорио на питања о литији организованој дан раније, а због прекршене мере Националног координационог тела за сузбијање ширења вируса корона.

Саслушање митрополита Амфилохија трајало је шест сати, након чега је казао да је забринут и згрожен поступањем врха власти према свештенству Митрополије црногорско-приморске и цркви.

Подсетимо, масовне литије у Црној Гори биле су изазване односом бившег режима Мила Ђукановића према СПЦ и тада усвојеним Законом о слободи вероисповести. Закон је потписан у децембру 2020. године, када је одлучено да би Црква морала да доказује власништво над имовином. Тадашњи митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да је Црква ту вековима, и да не треба она да доказује право на своју имовину, већ они који владају земљом.

Тог 21. јуна шетње у знак протеста поводом ступања на снагу Закона о слободи вероисповести одржане су, између осталог, у Беранама, Даниловграду, Бару, Андријевици, Бијелом Пољу, Херцег Новом, Плужинама...

image