Србија и Балкан

РТ Балкан анализа новог Куртијевог трика: Ја ћу вама дати нешто мало, а ви мени цело

Ја ћу вама дати ништа за нешто, нешто мало за велико, парче за цело, каже се у чувеном духовитом дијалогу Душка Радовића, а по истом принципу понаша се премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти
РТ Балкан анализа новог Куртијевог трика: Ја ћу вама дати нешто мало, а ви мени целоwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Баш као у духовитој причи Душка Радовића о трампи, тако премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти последњих дана покушава да насамари и западне посреднике и Београд.

Ја ћу вама дати ништа за нешто, нешто мало за велико, парче за цело, каже се у чувеном дијалогу Радовића, а по истом принципу понаша се и Курти.

Након последњег избијања немира на северу Косова и Метохије, Срби су тражили да Приштина повуче своју косовску полицију која је у мају запосела зграде општина на северу и држи их под опсадом месецима.

Дакле, повлачење полиције у потпуности. Иза тог захтева стали су и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, председника Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Макар до недавно, иза тог захтева о потпуном повлачењу специјалаца стајао је и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак. Међутим, свој став Лајчак је променио након недавног састанка са замеником премијера привремених приштинских институција Бесником Бисљимијем у Братислави.

Њих двојица су постигли договор да тзв. косовска полиција смањи број својих припадника за 25 одсто из три општинске зграде у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу.

Приштина је покушала тај потез да представи као свој уступак како би дошло до деескалације ситуације на северу јужне српске покрајине.

На терену је ситуација непромењена. Испред општинских зграда у три општине на северу КиМ грађани и даље мирно протестују, у зградама су припадници полиције, а између су припадници турског Кфора.

Ова одлука Приштине садржи много замки и питање је зашто је Лајчак саучесник Куртија, али кренимо редом.

Курти прво повећа присуство полиције за 1.000 одсто, па смањи за 25

Куртијев покушај заваравања Срба огледа се у томе што приштински специјалци, не само што неће напустити север, него ће остати у општинама, али неће бити у самим зградама. Дакле, приштинска полиција свакако ће слободно патролирати Звечаном, Зубиним Потоком и Лепосавићем.

Али захтев Срба није да се смањи присуство полиције за неколико одсто, као ни да специјалци изађу из зграда општина и остану свакако на простору севера. Захтев Срба је јасан - повлачење специјалаца у потпуности са севера Косова и Метохије.

На овај трик Куртија реаговао је и председник Србије Александар Вучић.

"Видите трик који покушавају да спроведу у дело поједини из Запада, а то је: па вратите се и нормално разговарајте, мало смо ухапсили четрдесетак Срба, мало им претимо да ћемо наставити да хапсимо, али кажу да је деескалација када повуку 25 одсто нечега. Бог зна шта то значи, ни коме значи, већ траже Лајбницов довољан разлог да окриве Србију, јер своје чедо морају да сачувају", каже Вучић.

Да иза свега стоји покушај Куртија да се, правећи неки наводни уступак, покаже као конструктивна страна у преговорима са Београдом сматрају и саговорници РТ Балкана.

Правник из Косовске Митровице Марко Јакшић каже за РТ Балкан да Куртијеве власти прво предузму једнострани потез који угрожава безбедност Срба на северу Косова и мир на Западном Балкану, па се праве да су миротворци.

"Повећају присуство полиције за 1.000 одсто у и око општинских зграда у три општине на северу Косова, а онда деескалирају ситуацију тако што ће њихов број смањити за 25 одсто. Којих 25 одсто? Број припадника полиције у тим објектима није био чак ни фиксан од првог дана последње кризе 26. маја", упитао је Јакшић.

Оцењује да је реч о потезу који би требало да замаже очи међународним представницима тиме да тзв. Косово поштује њихове захтеве и ради на смиривању ситуације, као и да покуша да терет одговорности пребаци на Београд.

"За то време Приштина проширује пункт на Бистрици и претвара га у нову базу", напомиње наш саговорник.

Да је ово нови Куртијев трик сматра и председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша. Он у изјави за РТ Балкан оцењује да је ово покушај Куртија да изађе из ћорсокака у који је упао јер није прихватио предлог Жозепа Бореља и Лајчака да повуче полицију у потпуности са севера Косова, организује изборе уз учешће Срба и формира Заједницу српских општина.

"Бисљими не говори о потпуном повлачењу 25 одсто полицајаца са севера Косова, већ о повлачењу полицајаца из и око општинских зграда и њихово премештање у оквиру исте општине. То подразумева да они неће бити повучени, већ измештени из зграда општина, а биће у неком другу објекту на простору северних општина", каже Бериша.

Да ли ће Запад насести на трик

Бериша напомиње да је сусрет Лајчака и Кртијевог опуномоћника Бисљимија више личио на приватни разговор. Додаје да су на то реаговали и Жозеп Борељ и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен који су тражили да се испоштује договорено, а то је потпуно повлачење тзв. косовске полиције са севера.

"Видећемо да ли ће земље Квинте, Борељ и остали ту мангупарију коју је Курти смислио са Лајчаком прихватити, односно да ли ће то да прође или не", каже Бериша.

И Јакшић истиче да је једино што може да помогне реалном смиривању ситуације на северу Косова и Метохије повратак на пређашње стање.

"А то значи потпуно повлачење специјалне полиције и проналажење аранжмана који ће уважити потребу овог становништва за суштинском аутономијом. Разумем зашто то Кутри не жели, али страшно је што су међународни посредници слепи за то", закључује Јакшић.

Курти је и овог пута покушао да буде најпаметнији, тражећи начин да се представи конструктивна страна, док све време ради на заоштравању сукоба.

На Београду је да Куртијеве трикове разоткрије и објави јавности. Право је питање да ли ће западни посредници који воде главну реч у преговорима Београда и Приштине прихватити да ствари сагледају у правом светлу.

Или, ако бисмо текст завршили у духу у којем смо га и започели могао би да гласи овако. Баш онако као што се завршава Радовићев дијалог који у емисији "На слово на слово" изводе девојчица и глумац Власта Велисављевић. Девојчица каже: ја бих Вама дала "нећу" за "хоћу". Ако хоћете? Велисављевић на то одговара: нећу.

image