Хаос у Скупштини тзв. Косова: Летеле флаше и песнице (ВИДЕО)

Председник приштинског парламента Гљаук Коњуфца позвао је раније посланике ПДК који су се у више наврата физички и вербално сукобили са посланицима владајућег Самоопредељња да напусте седницу скупштине

Након вишесатних тензија које су резултирале и физичким обрачунима, ситуација у парламенту такозваног косова, макар наизглед се смирила, јављају приштински медији. 

Наиме, посланици Демократске партије Косова и Демократског савеза Косова напустили су салу, после вишечасовних тензија са посланицима владајуће партије и представницима владе.

Они су напустили салу чим се завршила ванредна седница и почело време за посланичка питања.

Посланица Елиза Хоџа из Демократске партије Косова рекла је да су одласком заменика премијера Бесника Бислимија из скупштинске сале нормализовани услови за наставак седнице.

Према ПДК, Бислими је био главни подстрекач насиља које се догодило данас у Скупштини.

Председник приштинског парламента Гљаук Коњуфца позвао је раније посланике ПДК који су се у више наврата физички и вербално сукобили са посланицима владајућег Самоопредељња да напусте седницу скупштине, што су они одбили.

Аљбина Куртија, премијера привремених институција у Приштини опново су гађали флашом воде у парламенту тзв. "Косова", јавља приштинска "Коха".

Скупштинско обезбеђење на позив председника парламента Гљаука Коњуфце поново је интервенисало на пленарној седници јер су се опет физички сукобили посланици владајуће коалиције и Демократске партије Косова.

У клинчу су прво били Сали Зиба из Самоопредељења и Рашит Калај из ПДК, док је касније дошло до тензија између Хајдара Беће из ПДК и једног од функционера владе.

Сви посланици тренутно стоје крај говорнице у парламенту, а обезбеђење је у стању приправности. 

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти одустао је од обраћања пред посланицима након што је седница парламента тзв. Косова после туче између посланика Самоопредељења и ДПК настављена је, преноси "Коха".

Без обзира на то што је Курти одустао од обраћања, посланици опозиције опет су блокирали говорницу у парламенту.

Председник парламента Гљаук Коњуфца саопштио је да је разговарао са Куртијем и да је договорено да он одустане од обраћања како би се смириле тензије.

Коњуфца је замолио посланике у Скупштини да са разумевањем превазиђу проблеме и наставе са посланичким питањима на седници, додајући да су то очекивања грађана.

"Имамо најдубље несугласице икада... Покушавамо да превазиђемо ове тешке дане за нашу земљу. Позивам вас на примерено понашање на задовољство грађана 'Косова'", изјавио је он.

Коњуфца је истакао да се нада да се данашње немиле сцене неће поновити.

"Разговарао сам и са премијером, он одустаје од обраћања и ако будемо имали разумевања да наставимо са још једном тачком, остало ћемо прескочити и наставити са посланичким питањима. Надам се да се сцене од данас неће поновити, јер би то био лош знак за 'Косово'", рекао је Коњуфца.

Шеф посланичке групе Демократског савеза Косова Арбен Гаши сматра да седница треба да буде одложена за сутра, како би се "тензије стишале".

Након што су опозициони посланици поново блокирали говорницу, Коњуфца је рекао да ће грађани проценити ко је започео сукоб.

Према његовим речима, прави је тренутак да се ова ситуација превазиђе, као и да ће седница бити настављена тамо где је и прекинута, без обзира на то што су "бројчано надјачани".

"Чак је и премијер имао вољу да одустане од речи. Грађани чекају да наставимо нормално. Идемо на изборе кад хоћете", рекао је Коњуфца.

Тужилаштво покренуло истрагу о тучи у приштинском парламенту

Основно тужилаштво у Приштини саопштило је да је покренуло истрагу, у вези са тучом која је раније данас избила у Скупштини тзв. Косова, пренела је "Коха".

У саопштењу је наведно да је обавештена и полиција, која треба да предузме све неопходне истражне радње, укључујући и узимање изјава страна у овом случају.

"Тужилаштво је покренуо истрагу о кривичном делу 'напад', поводом инцидента који се данас догодио у Скупштини Косова, и овластио полицију у предузимање свих неопходних истражних радњи, укључујући и узимање изјава свих страна у овом случају", стоји у саопштењу.

Додаје се да ће Тужилаштво, у пуној координацији са полицијом, предузети све радње у складу са законским одредбама док се случај у потпуности не расветли.