Србија и Балкан

Вучић: Речено ми је "уведи санкције Русији"

"Да сам пар дана пре тога најавио увођење санкција Руској Федерацији, Вулину санкције не би биле уведене", појаснио је председник Србије
Вучић: Речено ми је "уведи санкције Русији"© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Директору БИА Александру Вулину су санкције уведене због његовог односа према Русији, то нема везе са продајом оружја, поручио је председник Србије Александар Вучић, гостујући на телевизији Пинк. 

"Разлог је Москва", каже Вучић.

Да сам пар дана пре тога најавио увођење санкција Руској Федерацији, Вулину санкције не би биле уведене, истиче.

"Речено ми је 'уведи санкције Русији, нема санкција ни против кога у Србији'", поновио је председник.

"Сви би желели да продају оружје на светском тржишту, а да им ми не будемо такмац. Зато све оне приче о 'Крушику'", каже Вучић и додаје да очекује нови напад на "Крушик" који је, додаје, значајно смањио дуговања.

Ми тражимо да нам доставе све информације о наводним причама о дроги, ако буде доказа, процесуираћемо Александра Вулина, поручује председник Србије. 

Оно што каже неко из Америке, као да је рекао сам бог, оцењује Вучић и додаје да је у питању "рајински менталитет". 

На оцене неких опозиционих лидера да се "свима исплати увођење санкција Русији", Вучић поручује: "Ја не говорим о парама, ја говорим о моралу".

"Мени је важнија каква ће наша правна и морална позиција да буде, чак и у историјском смислу", наводи.

Ако КиМ није наше, зашто нас онда притискате, пита се председник. 

"Да, ми подржавамо територијални интегритет Украјине, али питам да ли ви подржавите територијални интегритет Србије у складу са истом том Повељом УН, а онда настане мук, одговора нема", објашњава.

Циљ је да се улије несигурност српском народу

Одлука Приштине да за 25 посто смањи присуство косовских полицајаца на северу КиМ је трик, каже председник Србије. 

Није проблем да мора некада да се попусти, али је проблем када вас неко третира као кретене, истиче Вучић и подсећа да су по Бриселском споразуму морали да формирају ЗСО, па да се онда иде на све друго. 

"Дозвољено им је да убијају Србе и да не одговарају за пуцање на Србе. Али, ако си имао мајицу или заставу или се не свиђаш Куртију, Бисљимију и неком другог бићеш ухапшен", оцењује Вучић.

Оптужнице се подижу 15 година након што су неки људи радили у косовској полицији, наводи и каже да је циљ да се улије несигурност српском народу. 

Тврди да су Олаф Шолц и Емануел Макрон тражили од Срба да учествују на изборима и да одустану од бојкота како би лажни градоначелници напустили зграде општина које су заузели.

"Играју се игара са нама јер знају да ми имамо шта да изгубимо јер наша земља напредује. Сад кажу да ако се наставе протести, да то не доприноси миру. Шта хоћете од нас? Да нам забраните право на окупљање?", запитао се Вучић.

Председник је рекао да је проблем када види да у Црној Гори Бошњаци имају шест министарстава, а Срби "шипак", а има их 30 одсто у Црној Гори.

"Имаће и Хрвати са 0,9 одсто становништва и срећан сам због тога. Имаће и Албанци, само Срби неће то да имају јер ће увек да буду 'реметилачки фактор'" оценио је Вучић.

Срби у Словенији не могу да буду ни национална мањина, истиче.

"То је због тога да не би Србима пало на памет да траже нека права за себе. Тако је свуда", рекао је председник.

Морамо да водимо рачуна о свим нашим интересима, поручује и додаје да не зна да ли ћемо дочекати бољу геополитичку ситуацију.

"Да будемо спремни да народ бранимо, ако буде нападнут", поручио је Вучић и додао да се нада да до тога неће доћи.

У наредних неколико дана би требало, како каже, да се састане са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. 

Надам се да ће доћи до примирја у Украјини

Рат у Украјини је мало успорио стране инвестиције, али додаје да се "то код нас у бројевима не види".

"Ми у Србији се понашамо као да немамо појма шта се дешава у свету и хоћемо увек да нам буде лакше", истиче Вучић.

Каже да се "нада да ће доћи до примирја у Украјини у марту, априлу, што је реалније, мада би волео да се то деси ове јесени".

"Мислим да Бајден рачуна да ће победу на изборима да му донесе само добра економија, а најбоља економија је мир у свету. Нисам сигуран ни да председнику Путину одговара рат исцрпљивања", оцењује председник.  

Избори би већ били расписани да нема протеста

Вучић поручује да би избори већ били расписани да нема протеста.

"Избора ће бити. Биће одржани у миру и реду. Ако хоће (политичари из опозиције), могу да их имају ове године, ако не, имаћемо опште изборе у априлу или мају кад су и локални и покрајински избори", каже председник. 

Наводи да се сада ради на програму и платформи државотворног покрета, те да је реч о нечему што представља будућност Србије. 

"Нигде не журимо, то је дугорочна трка", одговара Вучић на питање када може да се очекује формирање таквог покрета. 

Види се резултат мера - давања више новца породицама

Председник Србије је оценио да је лепа вест већи број живорођених беба у односу на 2021. годину, са чиме, како каже, једини можемо да се похвалимо у ширем региону. 

"Види се резултат мера - давања више новца породицама. Ми ћемо наставити са тим мерама", казао је председник и подсетио да је Србија имала 62.700 рођене деце. 

Додаје да је наша стопа фертилитета порасла са 1,52 на 1,63. То није довољно, "али је раст".

То показује, каже Вучић, и мању стопу миграција ка Западу и почетак повратка људи у земљу. 

У Београду је тај раст најмањи, јер, како оцењује, тамо где људи најбоље живе најмање су заинтересовани. 

"Ми немамо војнике из центра Београда, него из приградских општина. Из центра имамо минималан број војника" каже Вучић. 

Наводи да држава брине о деци и да ће "од данашњег дана до краја године", за ретке болести и за лечење ретких болести и лечење у иностранству уложити 30 нових милиона евра.

image