Србија и Балкан

Сарацин: Повлачење "косовске полиције" први, али не и довољан корак

За међународну заједницу кључно је оснивање Заједнице српских општина, каже Мануел Сарацин
Сарацин: Повлачење "косовске полиције" први, али не и довољан корак© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин изјавио је данас да је смањење специјалних косовских снага са севера Косова и Метохије за 25 одсто позитиван први корак, али да није испуњење захтева Европске уније.

"Та најава владе у Приштини је позитиван први корак, али је само мали први корак, и није готово. ЕУ је поставила јасан план од три тачке који подразумева да нема присуства специјалних полицијских снага више на северу и у близини зграда општина и смањење од 25 одсто је корак ка томе, али очито не испуњавање захтева Уније", рекао је Сарацин за РТС.

На питање да ли ЕУ има механизам да натера Приштину да испуни потписано пре десет година, каже да је најбољи начин да се то уради деескалација са обе стране.

"Знам да звучи смешно када дођу западне дипломате и кажу да обе стране треба да се суздрже, али овде имамо пример како обе стране могу позитивно да допринесу. Треба нам потврда јасне воље српске стране да примени Охрид и да Приштина уради оно што је позивамо да уради, а то је премештање градоначелника у друге објекте из зграда општина и склањање полицијских снага, као и избори за четири градоначелника са учествовањем Српске листе, наравно", наводи.

Према његовим речима, мора да се ради на Охридском споразуму, јер садашња ситуација, ко год да је више или мање одговоран и која год да је перспектива у Србији и на Косову, има негативан утицај на европску перспективу целог региона.

Оцењује да споразум није савршен, али је велика шанса за решавање застоја у односима.

"Србија мора да промени реторику у вези са Охридским споразумом и да га потпуно примени. Са друге стране, потребна нам је посвећеност косовске стране. За нас, међународну заједницу, кључна је Заједница српских општина", напомиње Сарацин.

Истиче да међународна заједница сваког дана разговара са Приштином о Заједници српских општина, али да најпре мора да се смири ситуација на северу КиМ, што је предуслов да се стране врате за преговарачки сто и да се формира ЗСО.

Он додаје да тензије морају да се смире јер је ситуација опасна.

"Морам да признам да сам често у Митровици, такође у Северној Митровици, причам са много Срба, због ове ситуације људи буквално пате. Мора да се смири ситуација да би људи имали нормалан живот без свакодневних ванредних ситуација, без страха да сваког минута нешто може да се деси. То је предуслов да би се вратили за сто, да почне дијалог и да се формира Заједница српских општина", истиче специјални изасланик ЕУ.

Према његовим речима, садашња ситуација има негативан утицај на европску перспективу целог региона. Истиче да мора да се ради на Охридском споразуму и да се треба фокусирати на смиривање ситуације и повратак на спровођење споразума.

image