Србија и Балкан

Дачић: Инсистираћемо да се на седници Савета безбедности чује глас Србије и ситуације на Косову

Шеф српске дипломатије је оценио да Србија не би могла да тражи од Русије заказивање посебне седнице Савета безбедности да је против те државе увела санкције
Дачић: Инсистираћемо да се на седници Савета безбедности чује глас Србије и ситуације на Косову© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да није извесно да ли ће Савет безбедности Уједињених нација моћи да донесе неку одлуку о Косову, јер је за тако нешто потребна већина чланица тог тела, али да је одржавање састанка легитимно право Србије и да ће она да инсистира на томе да се прикаже ситуација на Косову.

"Потребна нам је та седница да би могао да се чује глас Србије и да свет види право стање и оно што се дешава на Косову, иако не верујем да ће бити донесене неке одлуке током заседања", рекао је Дачић.

Он је оценио да Србија не би могла да тражи од Русије заказивање посебне седнице Савета безбедности да је против те државе увела санкције.

Министар спољних послова Србије оценио је како је одлука Приштине да повуче 25 одсто полицајаца са севера Косова покушај да се "замажу очи, као да се нешто попустило".

"То су трикови, као кад ставите ногу у врата и сматрате да сте ушли у просторију", рекао је Дачић.

Он је навео да у суштини нема деескалације и повлачења градоначелника из општина на северу.

"Нема деескалације, повлачења градоначелника из општина на северу и потпуног повлачења специјалних јединица полиције", рекао је Дачић на ТВ Пинк.

Вулину санкције због односа Русијом

Министар спољних послова каже да су санкције које су САД увеле директору Безбедносно-информативне агенције (БИА) Александру Вулину искључиво политички мотивисана одлука због односа Србије са Русијом.

"Па и ја сам био на листи америчких санкција...Те листе и служе да остварују и одређене политичке циљеве, а јасно је да када је реч о Вулину да је то искључиво политичка одлука заснована на основу односа према Русију", изјавио је Дачић.

Према његовим речима, тако мотивисана одлука није добра и праведна.

"Србија не испуњава никакве интересе Русији и да је увела санкције Москви сада, од ње не би могла да тражи заказивање посебне седнице Савета безбедности Уједињених нација", објаснио је Дачић.

image