Србија и Балкан

Курти признао: Косовска полиција је наставак ОВК

Председник привремених приштинских институција рекао је оно што смо и раније знали- косовска полиција наставак је терористичке заоставштине УЧК
Курти признао: Косовска полиција је наставак ОВК© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Косовска полиција је наставак ОВК "која се жртвовала за слободу" рекао је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти на додели диплома новој генерацији полицајаца, заборављајући, међутим, да младим чуварима реда каже да је такозвана Ослободилачка војска Косова заправо била терористичка организација.

"Рупе" у Куртијевом обраћању попунио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић који је истакао да је премијер привремених приштинских институција много тога објаснио, и да сада, чак и они који су одлучивали да затворе очи пред терором на северу Косова и Метохије, не могу да остану неми пред таквим "јавним признањем милитантне политике Приштине".

Како је он навео, а пренео Танјуг, Курти је поистоветивши своју полицију са злочиначком организацијом каква је ОВК, а која је одговорна за смрт хиљада цивила, како Срба, тако и политичких неистомишљеника и Србији лојалних Албанаца, коначно отворио своје карте и признао шта му је циљ - терор и истребљење, наводи се у саопштењу канцеларије за КиМ.

Куртијева полиција је на северу КиМ, истакао је, користила исте методе насиља и застрашивања које је користила и терористичка ОВК, јер су се на мети њиховог терора протеклих недеља нашли сви - од деце до стараца, и додао да се људи отимају, аутоматским оружјем се напада на голоруке цивиле, читавом једном народу се у "нескривено фашистичком маниру ускраћује право на постојање".

"Иностраним спонзорима Куртија и његове клике и овом приликом постављам питање: какав простор можемо да имамо за дијалог и деескалацију када онај који је за садашњу ситуацију одговоран, не само да не показује способност да делује рационално и одступи, већ износи нескривене претње физичком опстанку Срба на Косову и Метохији?

Курти се,  поручио је он, као роб сопствених комплекса, изједначавајући тзв. косовску полицију и ОВК, "де факто ставио на чело партијске и идеолошке паравојске",  а његов сан да постане ратни поглавица се лагано остварује, само што је то, навео је Петковић, кошмар за све разумне и мирољубиве житеље Балкана.

"Курти је данас својом изјавом, такође, потврдио сву оправданост захтева Срба на северу Косова и Метохије за повлачење припадника приштинске партијске полиције са тог подручја, јер добили смо и јавно признање да то није никаква полиција, већ да је реч о злочиначкој формацији", закључио је Петковић.

Уместо да будућим чуварима реда објасни истину о ОВК, премијер приштинских институција рекао је да косовска полиција остаје једна од најпоузданијих институција на "Косову".

"Полиција је и даље једна од најпоузданијих институција, наставља да спроводи уставну мисију, штити живот и имовину грађана, одржава ред и јавни мир, спречава и открива криминал, штити људска права и слободе и штити све грађане без обзира религије, пола или старости. Полиција је наставак ослободилачке војске, наша слобода је настала након жртвовања читавих генерација у борби за слободу и ослобођење од српског окупатора. Као припадници косовске полиције, бићете део наше историје и заједничких напора да подигнемо и ојачамо нашу републику", рекао је Курти, а пренео "Дукађини". 

Он је навео да је од његовог доласка на власт спроведено око 900 акција у којима је ухапшено око 3.200 лица осумњичених за кривична дела - изнуда, убиство, претња насиљем, давање мита, напад на уставни поредак, умешаност у терористичка дела. 

Заборавио је да напомене и да су мета косовских чувара реда углавном били Срби, те да ће млади дипломци одмах по запослењу и сами добити задужење да прогоне, хапсе, малтретирају све оне са српским презименима, па понекад и повремено, чак и да упадају на територију централне Србије.

А како се у лажној држави спроводи закон, открио је недавно и председник Србије Александар Вучић, истичући да је на Космету од почетка година било више хапшења, а да је ватреним оружјем рањено шесторо Срба. Нарочито је важно напоменути, да је у неким од напада на Србе главни актер била управо косовска полиција, па се тако још памти Бадњи дан ове године, када је припадник РОСУ отворио рафалну паљбу на двоје српске деце- дечаке Стефана Стојановића (11) и Милош Стојановића (21).

Еулекс је до сада издао саопштење у којем се наводи да мисија "прати 108 случајева који се односе на Србе на Косову, или који могу утицати на међуетничке односе", укључујући случајеве недавних хапшења Срба. Навели су и да су њихови посматрачи присуствовали 1.940 судских рочишта у 330 активних кривичних и грађанских предмета од 15. јуна 2018. до 14. јуна 2023. године.

image