Србија и Балкан

Уставни суд БиХ разрешио дужности и последњег српског судију

Овај суд одлуке ће доносити без представника изабраних у Скупштини Републике Српске
Уставни суд БиХ разрешио дужности и последњег српског судијуwww.globallookpress.com © Jiri Hubatka/imageBROKER.com

Уставни суд Босне и Херцеговине разрешио је Златка М. Кнежевића дужности судије и потпредседника тог суда, на његов захтев због одласка у пензију.

Кнежевић је изабран у Народној скупштини Републике Српске, а у пензију одлази закључно са 2. јануаром наредне године.

Одуку о његовом разрешењу Уставни суд БиХ је донео на јучерашњој пленарној седници, а његовим одласком ово тело остаје без представника Срба, јер је почетком новембра прошле године пензионисан и Миодраг Симовић.

Том суду иначе недостаје и један судија из Федерације БиХ од када је Мате Тадић отишао у пензију.

У саопштењу Суда се наводи се и да је на седници одбијена расправа о предлогу Кнежевића за поништење Одлуке Уставног суда БиХ од 19. јуна, по којој одлагање седница више неће бити могуће.

Том одлуком избрисана је одредба која прописује да седницама Уставног суда морају присуствовати "најмање један судија из РС и троје судија из Федерације БиХ".

У пракси то значи, да ће Уставни суд убудуће доносити одлуке и без присуства представника изабраних у Скупштини Републике Српске, што доводи у питање легитимитет рада суда, који иначе постоји, упркос томе што БиХ још нема закон који би уредио његов рад.

Због ове одлуке о измени Правила НСРС је донела Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске. 

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат, тај закон је поништио, а НСРС је потом усвојила и Закон о необјављивању Шмитових одлука у Службеном гласнику Републике Српске.

image