Србија и Балкан

Тужилаштво ће тражити конкретне доказе о Вулину

Захтеваће се додатне информације о оптужбама на рачун директора БИА које је Америка изнела стављајући га на листу санкција
Тужилаштво ће тражити конкретне доказе о Вулину© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Јавно тужилаштво за организовани криминал саопштило је да ће захтевати додатне информације, како од домаћих, тако и од правосудних институција САД ,али и других међународних партнера, тражити достављање конкретних доказа о директору БИА Александру Вулину, коме је Америка увела санкције.

У саопштењу Тужилаштва наводи се да је у време време док је Александар Вулин био министар унутрашњих послова, а и сада када је директор БИА, је у сарадњи са овим институцијама успешно сарађивало и реализовало више предмета из области организованог криминала.

Међу њима су, како се појашњаваju, најзначајнији поступци против организованих криминалних група Вељка Беливука и Марка Миљковића, Дарка Шарића, групе "Врачарци" и транснационалног организованог криминала.

"Током рада на овим предметима, као и другим предметима овог тужилаштва, ниједна међународна полицијска нити правосудна институција, као ни домаћа, није указивала на постојање умешаности Александра Вулина у било какву криминалну активност", наводи се у саопштењу.

У складу са одредбама Законика о кривичном поступку, како се прецизира, свако физичко или правно лице, домаћа или страна институција, која располаже било каквим доказом да је учињено кривично дело које је у надлежности Јавног тужилаштва за организовани криминал, може те доказе доставити.

Директор БИА Александар Вулин нашао се на листи особа које су под америчким санкцијама, а САД му на терет му стављају умешаност у "организовани криминал, трговину наркотицима" и да је злоупотребом јавне функције помагао трговцу оружјем Слободану Тешићу да се његове "илегалне пошиљке оружја слободно крећу преко граница Србије", а Русији обезбеђивао "платформу за даљи, малигни утицај у региону".

image