Србија и Балкан

Вучевић одговорио на оптужбе Кернс: Наши трговци оружјем преваранти, а њихови најугледнији грађани

Милош Вучевић је оценио да је по ко зна који пут наша наменска индустрија изложена хибридним ратовима и сталним оптужбама
Вучевић одговорио на оптужбе Кернс: Наши трговци оружјем преваранти, а њихови најугледнији грађани© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE/ nr

На најновије оптужбе белгијске телевизије и британске посланице Алише Кернс, да Србија извози оружје произведено у "Југоимпорт СДПР" у Русију, данас је одговорио министар одбране Милош Вучевић.

Он је изјавио да су у питању напади на наменску индустрију Србије, те је те информације одбацио као лажне.

"Потпуно лажна оптужба из Белгије да је фирма из Валоније продала компоненте и опрему за призводњу муниције СДПР-у и да је одатле произведена муниција која је завршила у Русији. Апсолутно нетачно и иритантно", рекао је Вучевић за Тaнјуг.

Вучевић каже да 90 одсто од укупне производње стрељачке, па и спортске муниције, које се производе у фабрикама "Први партизан" у Ужицу и "СДПР" у Узићима, иде на америчко тржиште.

Вучевић каже да је интересантно да је цела прича кренула са једне немачке телевизије.

"СДПР је ангажовао свој правни тим. Ми ћемо проучити да ли има елемената за тужбе, за повреду угледа и части компаније, да штитимо сва права", рекао је Вучевић за Танјуг.

Вучевић је оценио да је по ко зна који пут наша наменска индустрија изложена хибридним ратовима и сталним оптужбама.

"Код нас су трговци оружјем 'преваранти у сивој зони, а њихови најугледнији грађани'. Ми не смемо да производимо наоружање и војну опрему, а у другим државама треба да се производи, односно они да нам кажу шта и колико смемо да произведемо. То је још један од показатеља сложене ситуације Србије", додао је Вучевић.

Како је поручио, са задовољством се очекује делегација из Белгије да провери све ове наводе.

"Данас смо имали састанак са белгијским амбасадором. Чекамо њихову делегацију да оду у Узиће да провере све и да виде да је то апсолутно неистина. Нема ни говора о томе шта се наводи у тим извештајима који су се појавили у одређеним медијима", рекао је министар.

Србија се стално оптужује да је продала једној или другој страни оружје, подсетио је Вучевић и додао да, нажалост, има у Србији оних који то дочекују са радошћу и учествују у урушавању сопствене државе.

image