Србија и Балкан

Сервер: Односи Приштине са САД и ЕУ нарушени

Не би имало смисла одржавати изборе ако их Срби поново бојкотују, поручио је професор Универзитета "Џонс Хопкинс"
Сервер: Односи Приштине са САД и ЕУ нарушениGetty © Chip Somodevilla

Амерички професор Данијел Сервер, иначе велики пријатељ "независног Косова", оценио је да туча која се догодила у косовском парламенту у четвртак наноси штету такозваном Косову, док је, говорећи о ситуацији на северу констатовао да су односи Приштине са Европом и САД нарушени, преноси РТК.

"То се често дешавало у многим демократијама, чак се десило и у Сједињеним Америчким Државама пре 50 година, али то се не одражава добро. То само штети Косову", навео је Сервер говорећи о тучи у Скупштини.

Када је реч о односима Приштине и ЕУ, Сервер оцењује да су они на лошем нивоу.

"Више је него јасно да Косово треба да унапреди своје односе са Вашингтоном и Бриселом, а ја сам охрабрио власти на Косову да буду пажљиве према овој потреби. Косово је мала земља која има непријатељске суседе и којој су потребни пријатељи", рекао је Сервер.

На питање да ли су дипломатски односи "Косова" и САД нарушени у смислу координације око севера, он је одговорио да је то чињеница, али да није сигуран шта је до тога довело.

"Изгледа да има много америчких и европских дипломата који се жале на некоординацију од стране Косова. Не знам шта се тачно догодило, али јасно је да су односи са Европом и САД нарушени. Косово је мала земља и не може сама да се креће светом, потребни су јој пријатељи", закључио је Сервер.

Говорећи о питању севера КиМ и деескалацији тамошње ситуације, Сервер је оценио да је веома важно да дође до умиривања напетости, али да су мере које је ЕУ донела једностране и да је требало постави услове и Србији.

"Моје гледиште је да је деескалацију веома важно постићи, али то треба да ураде све стране. Оно што ЕУ тражи је веома једнострано и чини ми се да постоје захтеви који треба да буду постављени за Србију, такође", рекао је он.

На питање да ли постоје околности да се одрже избори на северу, амерички аналитичар је рекао да не би имало смисла одржавати изборе ако их Срби поново бојкотују.

image