Вучић: Курти није заинтересован за мир, састанак са Столтенбергом следеће недеље у Бриселу

Курти жели да буде тај који улази у сукоб са Србијом јер му то недостаје у биографији, указао је председник Србије

Премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија не занима мир, не занима га чак ни шта Сједињене Америчке Државе мисле о њему, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић у интервјуу за портал "Павловић Тудеј".

Курти жели да буде тај који улази у сукоб са Србијом јер му то недостаје у биографији, да буде неко ко може да каже: "Ево ме, ја сам ратни вођа", а не само Хашим Тачи, рекао је Вучић.

"Најизазовније је носити се са појединцима који се не понашају рационално и имају циљеве који превазилазе уобичајене и препознатљиве", истакао је Вучић.

Очекивали бисте да је Куртијев циљ да сарађује са онима који су створили, како кажу, "Косово", навео је председник Србије.

"Да са њима има најбоље и најближе односе, у којима мора да схвати да је њихова улога минимална, а да они који су то урадили, пре свега Сједињене Америчке Државе, морају да имају највеће поштовање. Али, Курти не жели да то разматра из те перспективе, њега занима сопствена улога. Њега не занима мир, не занима га чак ни шта Сједињене Америчке Државе мисле о њему", нагласио је Вучић.

Он је објаснио да оно за шта је Аљбин Курти заинтересован јесте да буде "наследник" Енвера Хоџе и Адема Демачија.

"Курти жели да буде тај који улази у сукоб са Србијом јер му то недостаје у биографији, да буде неко ко може да каже 'Ево ме, ратни вођа', не само Тачи или било ко други. У таквим условима, када неко има тако ирационалан приступ, потпуно га је немогуће ангажовати на рационалан, интелигентан и мудар начин. И зато ни Американцима није лако да разговарају са њим", рекао је Вучић.

Састанак са Столтенбергом следеће недеље

Вучић је открио да је његов састанак са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом заказан за прву половину наредне седмице у Бриселу, што је председник Србије тражио због заоштрене ситуације на Косову и Метохији.

Тачан датум и време састанка, иако су познати председнику, јавно ће саопштити НАТО благовремено.

Вучић је истакао да је затражио састанак са генералним секретаром НАТО-а јер, у складу са Резолуцијом 1244, која је у складу са Повељом Уједињених нација, НАТО сноси одговорност за безбедносну ситуацију на Косову и Метохији и због тога што НАТО мора да стане на крај провокацијама из Приштине.

Вучић је рекао да ће замолити НАТО да испуни своју дужност у складу са Резолуцијом 1244 пре него што се пређе на састанак Савета безбедности (СБ) УН, где ће Србија изнети чињеничне информације о тренутној ситуацији на КиМ.

Председник Србије нагласио је да је затражио састанак са Столтенбергом јер сматра да је "поштена особа" која је увек отворена да саслуша и размотри српску перспективу.

"Састанак сам тражио како бих му скренуо пажњу на скоро немогућ опстанак Срба на Косову и Метохији. Они трпе директан физички притисак и друге облике принуде, што неминовно резултира смањењем српског становништва. То представља облик етничког чишћења које се дешава на почетку 21. века", навео је Вучић.

Вучић је рекао, дајући интервју из председничке канцеларије, да ће Србија пред СБ предочити чињенице да је од почетка ове године, седам Срба рањено у нападима Албанаца, а да су починиоци често били полицајци или припадници такозваних Косовских безбедносних снага.

Против одговорних лица против Срба не воде се судски поступци и нису покренуте истраге, напоменуо је Вучић.

Вучић је указао да се хапшења косметских Срба спроводе "самовољно" искључиво ради спровођења политике етничког чишћења, по, како је навео, "нечијем хиру".

Председник Србије је истакао да су политички лидери Срба на северу КиМ мета за елиминацију само због тога што се не слажу са режимом премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Он је рекао је да ће се све те провокације настављати из дана у дан.

"Кристално је јасно да Курти неће мењати своју политику, због чега је састанак са генералним секретаром НАТО-а кључан", објаснио је Вучић, наводећи да НАТО мора да стане на крај свим тим провокацијама

Вучић је напоменуо да је то основни разлог због којег жели да се састане са Столтенбергом који је добро обавештен о, како је рекао, "замршеностима на терену".