Владимир Божовић опозван са дужности амбасадора Србије у Црној Гори

Божовић је проглашен персоном нон грата и протеран је из Црне Горе након што је крајем 2020. Подгоричку скупштину из 1918. назвао "слободним изразом народне воље за уједињење са братском Србијом"

Владимир Божовић опозван је са дужности амбасадора Србије у Црној Гори, објављено је у Службеном гласнику Србије.

У Гласнику је објављена одлука о разрешењу укупно 23 амбасадора Србије чији су мандати истекли. Међу њима су и амбасадори при Уједињеним нацијама (УН), Европској унији (ЕУ) у Бриселу и Савету Европе.

Разрешени су и амбасадори у Аустрији, Грчкој, Турској, Мађарској, Словенији, Куби, Кипру, Француској, Уједињеном Краљевству, Данској, Шпанији, БиХ, Саудијској Арабији, Нигерији, Индонезији, Ирану, Ираку и Кенији.

Како је објаснио министар спољних послова Ивица Дачић, свима њима истекао је четворогодишњи мандат.

"Рекао сам да се поштовати дужина мандата, а то су четири године и сви који су разрешени, разрешени су због истека мандата. Сада ће уследити именовања нових амбасадора на упражњена места и то ће бити завршено до краја ове године", рекао је Дачић за портал Н1.

Председник Црне Горе Јаков Милатовић је 10. јула на конференцији за медије након састанка са председником Србије Александром Вучићем рекао да су се сложили се да је неопходно да у блиској будућности буде именован амбасадор Србије у Црној Гори, као и амбасадор Црне Горе у Србији.

Вучић је тада изјавио да ће Србија у наредних десетак, 12 дана донети одлуку ко ће бити нови амбасадор у Црној Гори.

Божовић је проглашен персоном нон грата и протеран је из Црне Горе након што је крајем 2020. Подгоричку скупштину из 1918. назвао "слободним изразом народне воље за уједињење са братском Србијом", подсећају подгоричке "Вијести".

Божовић је остао да из Београда обавља функцију, а и поред најаве да би се могло реципрочно одговорити званичној Подгорици, Влада Србије је одустала од проглашавања амбасадора Црне Горе Тарзана Милошевића персоном нон грата.

Њега је, међутим, бивша Влада Здравка Кривокапића повукла из Београда у фебруару 2021, па је то дипломатско место остало упражњено.

Управни суд (УС) поништио је у јуну решење Министарства унутрашњих послова (МУП) којим је Божовићу 10. новембра 2022. године забрањен улазак у Црну Гору.