Од петка један таг кроз Србију и Северну Македонију и за терет

Интегрисани систем наплате путарине треба да омогући брзи проток робе и капитала, а интересовање је велико имајући у виду да је последњих дана више од 13.000 људи у Србији узело таг

Јединствена примена тагова, уређаја за електронску наплату путарине, између Србије и Северне Македоније почела је да функционише за путничка возила од 1. јула, док ће од петка, 21. јула, то бити омогућено и за камионе и привреду. Од септембра ће домаћи уређај моћи да се користи и у Хрватској, а преговара се и с Босном и Херцеговином и Црном Гором.

Поменути интегрисани систем наплате путарине треба да омогући брзи проток робе и капитала, а интересовање је велико имајући у виду да је последњих дана више од 13.000 људи у Србији узело таг, пишу "Вечерње новости".

Процењује се да у току летње сезоне дневно кроз Северну Македонију прође око 7.000 возила са српским таблицама.

"Верујем да ћемо наредних месеци уводити једну по једну земљу и полако укидати ову баријеру. Ми смо у првих шест месеци имали скоро 33 милиона кола на нашим ауто-путевима, а очекујемо да ће их до краја године бити скоро 72 милиона, што је повећање за 4,6 одсто, а приходи су већи за 12,5 одсто", изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић при посети наплатне станице Прешево, где је и мобилно продајно место "Опен Балкан – електронска наплата путарине".

Његов македонски колега Благој Бочварски изразио је задовољство што се политика повезивања Србије и С. Македоније претворила у реалност, те истакао да се нада да ће се проширити, не само на регион, већ и на друге европске државе.

Јединствени таг за камионе и привреду допринеће и напретку робне размене између Србије и С. Македоније која је у 2022. износила 1,48 милијарди евра, што је потврда да иницијатива "Отворени Балкан" даје резултате.