Србија и Балкан

"Рама те није позвао на венчање": Бурне реакције у Приштини на нови потез Куртија

Курти је саопштио да ће у исто време када се у Тирани одржава састанак европских лидера, неформално у оквиру Берлинског процеса, бити на Криту
"Рама те није позвао на венчање": Бурне реакције у Приштини на нови потез Куртија© Pool/Getty Images

Опозиција у Приштини бурно је реаговала на нови потез премијера привремених приштинских институција Aљбина Куртија да се не одазове на позив албанског премијера Едија Раме и оде у Тирану.

Бивша амбасадорка Приштине у Америци и потпредседница Демократске партије Косова Вљора Читаку оценила је Куртијев потез као детињаст и политички неодговоран.

Курти је саопштио да ће у исто време када се у Тирани одржава састанак европских лидера, неформално у оквиру Берлинског процеса, бити на Криту.

Читаку се пита како конференција о Грчкој може бити важнија од састанака са лидерима региона и Европском комисијом у Тирани.

"Премијеру, Еди Рама вас није позвао на породично венчање, већ на састанак са лидерима региона у оквиру Берлинског процеса. на таквим састанцима, ваше неучествовање више није лични неспоразум са Рамом. Овде нема ништа лично", написала је Читаку на Фејсбуку.

Како напомиње, Куртијево нестрпљење и саркастичан однос према Рами штети Приштини.

Бивши приштински министар спољних послова Петрит Сељими оценио је да се након одбијања косовског премијера Аљбина Куртија да учествује на данашњем самиту у Тирани појавила још једна пукотина у односима између албанског и косовског премијера, односно Едија Раме и Аљбина Куртија.

Сељими је на Твитеру указао да се данашњи састанак на високом нивоу одржава ради координације регионалне сарадње и разговора о Берлинском процесу, али и да је Курти решио да уместо ту, учествује на левичарском самиту у Грчкој.

"Још једна пукотина у односима између албанског и косовског премијера након што је Курти одлучио да бојкотује састанак на високом нивоу премијера у Тирани ради координације регионалне сарадње. Уместо тога, одлази на једнонедељни левичарски семинар у Грчкој чији је домаћин Јоргос Папандреу", написао је Сељими на Твитеру.

Курти је хтео да на састанак пошаље свог заменика Бесника Бисљимија, али је његово учешће одбијено, преноси Економија онлајн.

"Међутим, чак ни Бисљими неће моћи да учествује, пошто је одбијен јер је његов ниво споредан и није погодан за данашњи састанак", наводи се у тексту Економије онлајн.

Заменика премијера привремених приштинских институција организатори састанка су обавестили да је његов ниво секундаран и да није одговарајући и да ће фајл састанка бити послат безбедном поштом Влади тзв. Косова, односно кабинету премијера.

На састанку у Тирани учествоваће премијер Црне Горе Дритан Абазовић, премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски, председник Већа министара БиХ Борјана Кришто и премијер Србије Ана Брнабић.

Подсетимо, Курти је одбио да се састане са Рамом, када је албански премијер недавно посетио Приштину.

image