Србија и Балкан

Амерички медиј: Криза ће бити окончана када Курти одустане од гушења слободе говора

Куртијеви поступци донели брзу осуду америчког државног секретара Ентонија Блинкена и француског председника Емануела Макрона за подстицање непотребне криз, подсећа амерички медиј
Амерички медиј: Криза ће бити окончана када Курти одустане од гушења слободе говораGetty © Omer Messinger / Stringer

Уместо да смири ситуацију на северу Косова, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је кренуо на медије који су извештавали о тој кризи, пише амерички "Брунсвик Њуз".

Тај медиј додаје да ће криза бити окончана када Курти одустане од гушења слободе говора на КиМ и када дозволи Србима на северу да воде своје локалне послове.

Амерички портал подсећа да је дошло до повећања тензија између, како кажу, већине етничких Албанаца на КиМ и српске мањине јер је Курти поставио градоначелнике Албанце у четири града са српском већином на северу Косова и то након што су Срби бојкотовали изборе, преноси "Косово онлајн".

Како додаје, уследили су насиље и блокада путева, почевши од краја маја, што је до данас довело до повреда десетина припадника мировних снага Уједињених нација и још више мештана. Као резултат тога, наводе, НАТО је повећао број мировних снага на Косову у покушају да спречи даље насиље.

Куртијеви поступци,како је наведо. донели брзу осуду америчког државног секретара Ентонија Блинкена и француског председника Емануела Макрона за подстицање непотребне кризе.

"И у последњем покушају да смире олујне воде, бивши председник Бил Клинтон, који је у великој мери заслужан за окончање рата на Косову пре скоро 25 година, поново је отпутовао на Балкан у нади да ће успоставити ред. Њихове заједничке бриге и етнички српски отпор до сада нису разуверили Куртија. Уместо тога, Курти је користио државне институције да покуша да циља на медије који извештавају о кризи", наводи се у тексту.

Како се појашњава, на ванредном саслушању средином јуна, Министарство индустрије, предузетништва и трговине тзв. Косова суспендовало је сертификат о пословању телевизијске станице "Кљан Косова" и њене матичне компаније и поднело оптужницу против руководилаца компаније за наводни злочин називања косовских градова српским.

 Неколико дана касније, додаје се, званичници министарства су такође потпуно поништили пословни сертификат кабловског провајдера "Армоушн", наводећи га као озбиљну претњу по јавну безбедност.

Тај кабловски провајдер је од 2018. године обезбедио претплатничке кабловске ТВ услуге за милион домова на КиМ у сарадњи са компанијама као што су "Сони", "Парамаунт" и "Ен-Би-Си јуниверзал".

Како се "Кљан Косова" емитује тој кабловској мрежи, овај потез је практично угасио ТВ станицу.

Амерички лист наводи да је та акција подстакла Међународни институт за штампу да се придружи другим организацијама за слободу медија и новинарству у изражавању побуне, назвавши поступке владе тзв. Косова "изузетно озбиљним" и рекавши да представљају "претњу за остваривање слободе медија на Косову".

Новинар са КиМ Адриатик Кељменди рекао је да је шокиран да се та врста цензуре над водећим националним медијима може десити у "демократији".

Како је навео, преноси амерички лист, то је учињено да се застраши "народ чији идеал да живи слободно никада није потиснут".

Додао је да "Кљан Косова" задржава критички и надзорни приступ према различитим феноменима унутар институција владе и друштва.

Тензије између етничких Срба и етничких Албанаца на Косову, како пише амерички листи, али и између Србије и Косова, остају високе.

"Куртијев тврди став само је појачао отпор српског становништва и разбеснео српску владу. У међувремену, Европска унија је увела санкције Косову, укључујући заустављање великог дела економске помоћи и запретила новим мерама ако Курти не одустане", наводи се у тексту.

Подсећа се да је Клинтон у Тирани позвао владу тзв. Косова да прекине своје акције поделе на северу са српском већином.

"Које се важно политичко питање може унапредити начином на који се воде та четири мала града? Лако је Албанцима који су сада у већини (на Косову) да покушају да искористе тренутак да ставе поенту. Али права ствар коју треба да урадимо је да зауставимо ову глупост", додао је Клинтон.

Та "будалаштина", како се наводи у закључку текста, свакако мора да укључује непријатељске акције предузете против најпопуларније кабловске ТВ мреже и ТВ станице у земљи.

"Тек када Курти одустане од овог јасно политичког напада на 'Кљан Косова' и 'Армоушн' — од гушења слободе говора у својој земљи — и дозволи етничким Србима на северу да воде своје локалне послове, ова криза ће бити окончана", наводи се.

image