ЕУ још не укида казнене мере Приштини, чекају се даљи кораци за деескалацију

Европска унија поздравља "посвећеност Приштине постигнутом споразуму"

Европска унија још није одлучила да ли ће укинути казнене мере наметнуте Косову због ситуацију на северу, иако је "влада на челу са премијером Аљбином Куртијем предузела прве кораке за деескалацију", пише "Телеграфи".

Из ЕУ су за "Телеграфи" навели да очекују да Косово предузме и друге кораке у том правцу. Подсетимо, влада Косова донела је одлуку да за 25 одсто смањи присуство полиције у и око општинских зграда у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку.

"Поздрављамо посвећеност Косова постигнутом споразуму и очекујемо да предузме даље позитивне кораке и настави да напредује у овом правцу", наводи се у одговору ЕУ.

Када је реч о могућем састанку током ове недеље у оквиру преговора Београда и Приштине, из ЕУ је речено да је специјални изасланик Уније за дијалог Мирослав Лајчак већ позвао два главна преговарача на састанак.

"Изасланик је позвао главне преговараче у Брисел ове недеље да наставе разговоре о примени новог Споразума о путу нормализације и Анекса о његовој примени, уз наду да ће се стране договорити о наредним корацима који ће омогућити пуну имплементацију Споразума", саопштено је из Европске уније.