НАТО за Бугарску предвиђа елитну бригаду од 5.000 војника

Према сада одобреним регионалним плановима одбране Алијансе због сукоба у Украјини, који се на овакав начин раде први пут од Хладног рата, садашња батаљонска борбена група НАТО-а у Бугарској постаће бригада

НАТО планира да у Бугарској формира моћну бригаду састављену од веома добро обучених јединица неколико земаља, пише "Политика", а према речима премијера Николаја Денкова, број војника Алијансе у Бугарској повећаће се за четири пута. 

Према сада одобреним регионалним плановима одбране Алијансе због сукоба у Украјини, који се на овакав начин раде први пут од Хладног рата, садашња батаљонска борбена група НАТО-а у Бугарској постаће бригада, открио је бугарски премијер. Према стандардима НАТО-а, батаљонска борбена група има око 1.300 војника, а бригада ће имати око 5.000 војника или четири пута више. 

Тренутно у Бугарској постоји једна батаљонска група од око 1.200 - 1.300 људи. За њу је Америка дала борбена оклопна возила "страјкер". Велика Британија је послала чету из Краљевског ирског пука британске војске, Грчка се укључила проитвоклопним водом, а Бугарска 42. механизованим батаљоном копнене војске, који је учествовао у мисијама у Авганистану.

Највеће учешће у групи има Италија, с више од 700 војника, а у групи су и војна лица из Турске, Северне Македоније, Црне Горе и Албаније.

У ствари, та борбена група већ је била најављена крајем 2021. као део појачаних мера будности НАТО-а. Једна од њих било је управо стварање додатних борбених група у земљама југоисточног крила Алијансе - Румунији, Бугарској, Мађарској и Словачкој - слично већ постојећим борбеним групама у Пољској и балтичким земљама. 

Бугарска влада је одлуком од 27. јануара 2022. године потврдила формирање борбене групе на својој територији. У почетку се тврдило да ће то бити бугарски батаљон, с бугарским вођством. Међутим, са почетком сукоба у Украјини ствари су се промениле и Италија је одређена као водећа земља, као што је, на пример, Француска за Румунију, наводи лист.

У циљу синхронизације укупних напора Алијансе за повећање потенцијала за одвраћање и одбрану, све борбене групе које се налазе на источном крилу Алијансе у Естонији, Летонији, Литванији, Пољској, Словачкој, Мађарској, Румунији и Бугарској стављају се под оперативну команду Врховног команданта савезничких снага за Европу (САЦЕУР).

НАТО сада усваја три нова регионална одбрамбена плана - север, центар и југ - који ће покривати Атлантик, северну Европу и Медитеран и Црно море. За реализацију планова ослањаће се на 300.000 припадника Алијансе, који су већ у високом степену приправности. Да би батаљон постао бригада, мораће да се добије сагласност бугарске владе, а вероватно и парламента. Денков је у изјави прецизирао да ће сигурно доћи до повећања броја војника, укључујући и Бугаре. 

"Планирано је да мултинационална борбена група на нашој територији буде ојачана до нивоа бригаде", саопштио је министар одбране Тодор Тагарев и додао да "то не значи да ће се данас залагати да та бригада буде попуњена", што би значило 5.000 људи на бугарској територији.

Он је истакао да је непосредни циљ да Бугарска изгради целокупну логистичку инфраструктуру и као земља домаћин учини све што је потребно како би, кад буде потребно, могла да буде ојачана до величине бригаде.