Србија и Балкан

Петковић и Бисљими у Бриселу: Сутра наставак преговора Београда и Приштине

Након разговора биће јасније да ли је дошло до деескалације, како то званичници Брисела воле да кажу, говорећи о смањењу тензија на северу Косова и Метохије
Петковић и Бисљими у Бриселу: Сутра наставак преговора Београда и Приштине© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr

Делегација Београда предвођена директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем стигла је данас у Брисел, где ће у среду учествовати у новој рунди дијалога на техничком нивоу са Приштином уз посредство ЕУ, сазнаје Танјуг.

Петковић ће се у Бриселу састати са главним приштинским преговарачем Бесником Бисљимијем.

Домаћин ће бити специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, који ће се састати са главним преговарачима обе стране, објавио је данас портпарол ЕУ Петер Стано на Твитеру.

Како је навео, они ће се састати "у контексту мало олакшаног дијалога у Бриселу".

"Фокус ће бити пуна примена Споразума од 27. фебруара и кораци ка деескалацији ситуације на северу Косова", наводи се у објави.

Лајчак је позвао прошле седмице главне преговараче Београда и Приштине да дођу у Брисел, како би разговарали о примени Споразума о путу нормализације односа тзв. Косова и Србије.

Нова рунда дијалога једна је од тачака о којима су прошле недеље договор постигли Лајчак и Бисљими у Братислави.

Исти договор подразумева смањење присуства полиције за 25 одсто у зградама општина на северу КиМ, праћење безбедносне ситуације са Кфором и Еулексом ради даљег смањења полицијских снага и расписивање ванредних локалних избора на јесен.

Београд, са друге стране, захтева потпуно повлачење тзв. косовске полиције са севера Косова и Метохије и оснивање Заједнице српских општина, на шта се Приштина обавезала споразумом још пре 10 година, а у чему је као посредник и гарант спровођења учествовао Брисел.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да нема о чему да разговара са Куртијем док не буду ослобођени ухапшени Срби, док се не повуче полиција са севера покрајине и док не буде формирана Заједница српских општина.

Курти не одустаје од свог плана застрашивања Срба, и северно и јужно од Ибра, па осим што је у зграде општина послао специјалну полицију, прогласио је две непостојеће организације за терористичке, што користи као покриће за нова хапшења Срба.

Након сутрашњих разговора биће јасније да ли је дошло до деескалације, како то званичници Брисела воле да кажу, говорећи о смањењу тензија на северу Косова и Метохије.

Нова криза на северу КиМ избила је крајем маја, када су полицијске снаге у зграде општина на силу увеле нове председнике општина албанске националности, а које Срби не признају као своје представнике.

Од тада полиција није напуштала општинске зграде, а око њих распоређене су снаге Кфора.

Срби у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу свакодневно протестују због заузимања објеката локалне самоуправе.

image