ЕУ: Србија мора да се усклади са спољном политиком Брисела

ЕУ проценио је да Србија није довољно посвећена евроопској интеграцији јер није увела санкције Русији

Савет ЕУ жали што Србија не показује довољно посвећености европској интеграцији и поред тога што је то њен стратешки циљ и "дубоко жали због назадовања" Београда у усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком Уније, наводи се у нацрту закључака ЕУ о Србији припремљеним за децембарски самит, у који је Танјуг имао увид.

Брисел, такође, очекује од Србије да "испуни своју обавезу преузету у оквиру преговарачког оквира" и да "појача своје усклађивање са заједничким спољним и безбедносним позицијама ЕУ и рестриктивним мерама као питање од највећег приоритета".

У нацрту документа се од Србије тражи да усклади своју визну политику с политиком Уније, а кад је реч о приступним преговорима Београда с Бриселом, поздравља се напредак Србије у том погледу.

"Kонстатујући да Влада Србије наставља да проглашава интеграцију у ЕУ као свој стратешки циљ, Савет жали због недостатка показане посвећености овом циљу. Посебно у контексту руске агресије на Украјину, Савет очекује од Србије да покаже недвосмислену посвећеност ЕУ и да се заложи за наше заједничке принципе и вредности", пише у нацрту закључака пред децембарски Савет ЕУ.

Савет се осврће и на подршку Србије резолуцијама Генералне скупштине УН усвојеним као одговор на руску агресију, али такође “дубоко жали због назадовања Србије у усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, посебно због упорних неусклађивања са санкцијама ЕУ против Русије и Белорусије, као и због њеног спољнополитичког деловања супротног заједничком приступу ЕУ".

Брисел, такође, очекује од Србије да "испуни своју обавезу преузету у оквиру преговарачког оквира" и да "појача своје усклађивање са заједничким спољним и безбедносним позицијама ЕУ и рестриктивним мерама као питање од највећег приоритета”.

Према овом документу, Савет ЕУ треба да поздрави “континуирано активно учешће Србије и важан допринос мисијама и операцијама ЕУ у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике”.

Овај нацрт закључака је први од објављивања годишњег извештаја Европске комисије 12. октобра, а до средине децембра могуће је да доживи извесне промене, у зависности од развоја догађаја у региону и у ЕУ.

У овом документу, намењеног министрима и лидерима Уније, позивају се српске власти да "објективно и недвосмислено комуницирају о ЕУ и да се активно ангажују у борби против свих облика дезинформација и страних манипулација информацијама”.

Поздравља се и опредељење Србије да активно промовише регионалну сарадњу и напоре “на јачању добросуседских односа и доприносу стабилности и помирењу”.

Савет се спрема и да поздрави напредак Србије у приступним преговорима. Познато је да су 22 од 35 преговарачких поглавља отворена и два поглавља привремено затворена, наводи се у нацрту и додаје да “Савет наставља да подвлачи да је напредак у поглављима о владавини права и основним правима, као и у нормализацији односа Србије са Kосовом, како је наведено у преговарачком оквиру, и даље од суштинског значаја и да ће свеукупно одредити темпо приступних преговора”, наглашава документ.

Нацрт документ наглашава потребу да се Србија усклади са заједничком визном политиком ЕУ.

Децембарски Савет ЕУ треба да се осврне и на дијалог Беогад - Приштина, али то није још било предмет дискусије између држава чланица па о том делу још нема закључака.

Kад је реч о напретку Србије у евроинтеграцијама, нацрт документа понавља закључке извештаја Европске комисије о Србији, “примећује напредак који је Србија остварила у неким областима владавине права” и идентификује најважније и најхитније реформе које Србија треба да предузме.