Србија и Балкан

Дачић: Курти једина претња миру - ако међународна заједница не реагује, ми ћемо

Аљбин Курти стално вуче једностране потезе који доводе до проблема, до терора над српским народом на Косову и Метохији, каже Ивица Дачић
Дачић: Курти једина претња миру - ако међународна заједница не реагује, ми ћемо© Танјуг/Јадранка Илић

Свима треба да буде јасно да је једина претња миру и једини покретач рата управо премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти и питање је само да ли су западне земље спремне да реагују или ће пустити да то иде само од себе, а да они само "покупе чауре" после свега, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је за ТВ Б92 рекао да је очигледно да Курти не крије да му је циљ да напада Србе, те да не треба да чуди што мисли да коначни обрачун са Србијом тек предстоји, наводећи да су у Приштини свесни да нису заокружили своју независност и да је за то потребно решити "српско питање".

"Важно је да сви знају да је главна препрека миру и покретач рата управо Курти. Мислим да су тога сви свесни, али да ли су спремни да реагују или ће пустити да то иде, само од себе, а да они покупе чауре после свега и кажу да не могу ништа против њега", констатовао је Дачић.

Он је, у емисији "Око", истакао да су сви могли да чују од председника Србије Александра Вучића, више пута, врло јасно да је Србија за разговор и мир, али да неће дозволити погром Срба.

"Ако међународна заједница не реагује, ми ћемо реаговати. Мислимо озбиљно, а да се то не би десило, нека спрече Куртија у његовој намери. На Србији није никаква одговорност", поручио је Дачић.

Навео је и да приступ овом питању у западних круговима није објективан, али да Србија мора да ради на томе да се нађе модус како да опстане и заштити своје интересе у оваквом свету.

Када је реч о повлачењу 25 одсто косовских полицајаца из зграда општина на северу, Дачић је рекао да је то само трик којим Курти жели да доведе до одлагања корака који су кључни, а то је повлачење градоначелника и свих полицијских снага, враћање нормалном животу и поништавање нелегитимних избора у четири општине на северу, на којима Срби нису ни учествовали.

"То је само делић мозаика на КиМ. Курти стално вуче једностране потезе који доводе до проблема, до терора над српским народом на Косову и Метохији", навео је Дачић и додао да је јуче два сата разговарао са представницима општинских одбора СПС-а са КиМ, те да су му пренели опште мишљење Срба - да никада није била тежа ситуација, да се Срби насумично хапсе, не би ли их натерали да се иселе и "дигну руке" од останка и опстанка на Косову.

Зато је, каже, неопходно да се предузму озбиљне мере и кораци, озбиљније од повлачења 25 одсто полицајаца.

Дачић је напоменуо и да међу једностраним корацима Приштине, односно Куртија, формирање оружаних снага или војске Косова, што, истиче, није у складу са Резолуцијом СБ УН 12 44, по којој је Кфор једина наоружана сила на КиМ.

Приметио је, међутим, да се Резолуција 1244 не поштује, односно она се злоупотребљава када Србију за нешто треба оптужити, док се Запад у случају Приштине понаша као да тај документ и не постоји.

"Све је то резултирало и да имамо појачано присуство косовске полиције или друге оружане формације на северу, које ту не смеју да буду. Само Кфор сме да буде на северу. И то ће бити тема разговора председника Вучића и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга", рекао је Дачић.

На констатацију да ће ускоро на челу Кфора бити генерал из Турске, земље која наоружава и обучава КБС, Дачић је рекао да не треба крити да су турске симпатије на страни Приштине, али и да последњих година постоје покушаји да се нормализују односи Анкаре са Београдом.

"Стизали су позитивни сигнали да Турска жели добре билатералне односе са Србијом и зато се надамо да ће се Анкара, без обзира на те симпатије, придржавати статусно неутралне позиције, у системима попут Кфора", каже Дачић.

Министар је навео и да Србија не гледа позитивно на то што је Турска наоружала Косово дроновима "бајрактарима" и да то умањује постигнуте резултате који су остварили председници Вучић и Ердоган, у међусобној сарадњи и комуникацији.

"Апелујемо на Турску да одигра позитивну улогу, и да пружи допринос миру и стабилности, а не да подстиче насиље над Србима", истиче Дачић.

Када је реч о наставку техничког дијалога Београда и Приштине, сутра у Бриселу, Дачић је рекао да, суштински, план за деескалацију мора да се испуни.

"Након разговора Вучића и Столтенберга, уследиће одлука о даљим корацима, да ли ћемо тражити седницу Савета безбедности Уједињених нација, каква ће бити дипломатска активност. Али, најважније је да се сачувају мир и људски животи", закључио је шеф српске дипломатије.

image