Србија и Балкан

Потпредседник приштинске владе: Изненађен сам јер Борељ не тражи укидање казнених мера "Косову"

Ни осам дама након постизања споразума у Батислави још увек немамо писмо са захтевом за укидање мера, зачуђен је Бесљими
Потпредседник приштинске владе: Изненађен сам јер Борељ не тражи укидање казнених мера "Косову"© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr

Главни преговарач тзв. Косова у дијалогу са Србијом Бесник Бисљими изјавио је након састанка са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, да је изненађен што шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ не тражи укидање казнених мера за Косово, иако је за 25 одсто смањено присуство тзв. Косовске полиције у и око општинских зграда на северу, као први корак ка деескалацији ситуације, пренео је "Албанијан пост".

"У Братислави смо договорили споразум под називом 'Аранжмани између Косова и ЕУ за имплементацију статуса 27 држава чланица ЕУ' од 3. јуна. Сходно томе, назив тог споразума показује да он има везе са имплементацијом, захтева ЕУ, и одговара на те захтеве ЕУ. Било нам је јасно да је то начин да се повуку мере ЕУ које су наметнуте Косову и изненађење је да ни осам дана након постизања споразума још увек немамо писмо са захтевом Бореља за укидање мера", рекао је Бисљими.

Он је навео да тзв. Косово још увек није испунило све захтеве ЕУ, али је, каже, показало спремност да то учини.

"Не можемо рећи да смо спровели све мере, јер је једна од мера одржавање избора, али смо показали пут који води ка нормализацији, а недостатак тог пута је био изговор да Европска унија уведе казнене мере”, додао је Бисљими.

image