Рама врши притисак на Брисел: Наш регион може да постане талац кризе између "Косова" и Србије

Албански премијер реаговао је на преговоре Београда и Приштине који су одржани јуче

У Бриселу је у организацији специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака јуче одржан покушај преговора Београда и Приштине. Главни преговарачи Петар Петковић и Бесник Бисљими нису хтели да се састану директно, па није ни било помака у преговорима.

Данас је реаговао албански премијер Еди Рама који је изјавио да ЕУ треба да делује чврсто како би обезбедила брзу примену Основног споразума.

"Наш регион не може да постане талац непрестане кризе између Косова и Србије. Не можемо дозволити да север Косова, где је граница између организованог криминала и локалне политике замагљена, постане 'мали Донбас' који подстиче Русеја, а да дијалог постане стара балканска игра окривљавања, због недостатка стварне и снажне воље страна које су укључене у то! Дискусије су добре, али региону је потребан искорак пре него што буде прекасно", упозорава Рама.

Председник Србије Александар Вучић састао се јуче у Бриселу са генералним секретаром НАТО-а Јенском Столтенбергом од кога је тражио да снаге Кфора заштите Србе на северу Косова и Метохије.