Војска која то не би требало да буде: Приштина срушила сопствени "устав" да би се наоружала

Жеља приштинских политичара је да на простору КиМ не постоји српска држава и да не постоји српски народ, који упркос свему остаје на вековним огњиштима, указује генерал Милорад Ступар за РТ Балкан

Привремене приштинске институције послужиле су се преваром и практично "срушиле" сопствени "устав" како би Косовске безбедносне снаге трансформисале у војску, указује за РТ Балкан генерал Милорад Ступар. 

"Косовске безбедносне снаге постоје по њиховом такозваном уставу, који је урађен по плану Мартија Ахтисарија. Према њиховом највишем правном акту КБС могу да буду реда величине до 2.500 припадника у активном саставу и 800 чланова у резервном саставу и користе се у сврху цивилне заштите, не смеју да поседују тешко наоружање и слично", наводи наш саговорник.

Према његовим речима, они су се послужили преваром, да би избегли промену "устава", јер би им за то била неопходна и подршка Српске листе, a Српска листа није дала сагласност за тако нешто.

"Задржали су назив 'КБС', а кроз изгласавање закона у парламенту регулисали су њихову трансформацију у дефакто војску, доношењем закона из 2018. године. Тако да је трансформација КБС у војску по закону, али је закон у супротности са 'уставом', зато зато је и зовем 'војска која се не зове војска'", истиче Ступар.

Сходно ономе што се дешава на терену они су, истиче генерал Ступар, "априори војска: по формацијама, по организацији, по родовима и служби, као и по обуци коју изводе".

"То нису никакве безбедносне снаге, како је регулисано по 'уставу', већ је војска, која је своје оперативне могућности требало да постигне до краја 2028. године. Закон је донет 13. 03. 2018. године, а измене и допуне тог закона у којима се ради о организацији војске донете су 10. новембра 2022. године", указује наш саговорник.

КБС су "уставом" дефинисане као формација за помоћ цивилном становништву, у пракси - делују и наступају као војска, на коју немају права ни по Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација. 

Организација, обука и наоружање по НАТО стандардима

Према речима искусног официра, на терену се може видети следећа организација: на челу КБС налази се командант, а на оперативном нивоу су четири групе на челу са генералштабом. 

"Оперативне нивое чине: команда копнених снага која се налази у Истоку, команда логистике у Приштини, команда за обуку и доктрину у Урошевцу и команда националне гарде у Приштини, то је организација по НАТО стандардима", указује наш саговорник.

Он објашњава да борбени део тј. команда копнених снага има три пука: један је у Гњилану, један је у Истоку и један у Косовској Митровици.

Ти пукови имају у свом саставу имају и пешадијске и механизоване чете.

"Поред тога, они у команди копнених снага имају и пук за борбену подршку. Да се ради о војсци говори и наоружање које поседују борбени пукови", наводи Ступар.

"Сви припадници пука, поред опреме која је по стандардима НАТО-а и заштитних балистичких прслука, наоружани су углавном јуришним пушкама 'Хеклер и Кох' Г36 немачке производње, аутоматским пушкама М16 америчке производње, пиштољима 'Глок' 17, посебним бацачима ракета 40мм, и веома квалитетним снајперским пушкама немачке и америчке производње", каже наш саговорник.

Основну снагу тог борбеног дела, према речима генерала Ступара, чине оклопни транспортери који су сада наоружани калибром 12,7мм што је иначе дозвољено за КБС. 

"Суштина је да ти транспортери заменом носача за наоружање могу уместо митраљеза 12,7мм имати системе за противоклопну борбу, ПВО системе а на њих се може монтирати чак и минобацач", указује Ступар.

Према речима нашег саговорника, промена носача на транспортерима траје од 10 до 12 сати и онда уместо тешког митраљеза може да се монтира нпр. противоклопни систем TOW.

"Транспортери које тренутно има њихова дефакто војска су турски транспортер 'Отокар' 'кобра', као и амерички М1117 'гардијан' и 'хамви'", каже Ступар.

Приштина је добила и најсавременије турске транспортере, ради се о возилу "вуран". То је противоклопно вишенаменско возило, на које се монтира систем минобацача 120мм 'алкар' и ПВО систем за мале висине "сумбур".

"Интересантно је напоменути да су набавили и оклопно возило турске производње 'кирпи' које је отпорно на мине, са носивошћу 13 војника. Све то чини изузетну покретљивост копнених безбедносних снага односно војске и омогућава оклопну заштиту од муниције 12,7мм, као и портивминску заштиту од експлозива до шест килограма", наводи Ступар.

Додаје да Приштина, "имајући у виду јачину оклопних снага Војске Србије, велику пажњу поклања набавци противоклопних система TOW 152мм и ОМТАС 160мм из Турске". 

"Потврђена је набавка америчких противоклопних система 'џавелин', који су се изузетно добро показали у Украјини, па их Приштина вероватно због тога набавља", каже наш саговорник.

Од нашег саговорника сазнајемо и да су за борбену подршку, поред минобацача 60мм, 81мм, 120мм, набавили су од Турака и хаубице 105мм "боран", а од беспилотних летелица, поред извиђачке летелице "пума" добили су и беспилотне летелице "бајрактар" ТБ2.

Нисмо будале

Све ово наоружање и обука подофицира и старешина, припадника КБС води ка стварању озбиљније војске по НАТО стандардима.

"Они врше интензивну обуку, пре свега у Турској, али и у Америци, Немачкој и Великој Британији. Према нашим проценама, за сада нису како то ми војници кажемо 'у потпуности борбено оспособљени' и не представљају неку озбиљнију претњу снагама Војске Србије, али њихово даље опремање и оспособљавање води планираном заузимању севера КиМ 'војничком чизмом' уз помоћ и подршку НАТО савеза", каже искусни официр, додајући да само будала не жели да види шта је план Приштине: 

"Ми ветерани нисмо будале. Само идиот може да се прави да не види да иду ка формирању праве војске, а не сме да постоји не по Кумановском споразуму, ни по Резолуцији 1244, ни по њиховом такозваном Уставу, ни по фамозном Ахтисаријевом плану који није прихваћен, а на који су се позивали пишући 'устав'. Кфор би то морао да разоружа и спречи".

Српски ветерани, према речима нашег саговорника, имају искуство како су водеће земље НАТО-а, Немачка и САД, припремале Хрватску војску да протера Србе у "Олуји".

"Јасна је порука врховног команданта Александра Вучића да се не више може десити 'Олуја'. То значи да Министарство одбране и Војска Србије на челу са министром Вучевићем проучавају и прикупљају податке о тзв. КБС у циљу проналажења решења за сваки могући сценарио, како не бисмо били изненађени било каквим садржајем и интензитетом борбених дејстава", указује саговорник РТ Балкан истичући:

"Наша војска је у потпуности оспособљена да неутралише КБС и они не представљају проблем за Војску Србије. Међутим, они су ту да испровоцирају и изазову сукоб наше војске и НАТО трупа, зато им треба изговор и траже било какав повод да НАТО реагује".

Како каже, најважније је очувати мир, а државно руководство мора кроз међународне акције и преговоре да покрене озбиљну активност  и захтева да се поштује Резолуција 1244, "јер смо ту резолуцију извојевали победама на Кошарама и Паштрику"

"Преговори су добри, али је капитулација неприхватљива", наглашава Ступар.

Према искусном официру, жеља приштинских политичара је да на простору КиМ не постоји српска држава и да не постоји српски народ, који упркос свему остаје на вековним огњиштима.

"Морамо се борити свим дозвољеним дипломатским и другим средствима, као што је економско јачање државе, што аутоматски значи и већа улагања у војску. Како би наше снаге безбедности сачувале голоруки српски народ потребно је додатно модернизовати војску. У том смислу изузетно подржавам, не само ја, већ и сви други ветерани, искусни официри, напоре нашег државног и војног руководства да јачају привреду и омогуће издвајање значајних средстава за модернизацију војске и побољшање стандарда војника", наглашава генерал Ступар.