Србија и Балкан

Невреме однело три живота: Спасено 12 особа, на снази црвени метео-аларм (ВИДЕО)

Током ноћи било је ангажовано 236 ватрогасаца-спасилаца са 109 возила
Невреме однело три живота: Спасено 12 особа, на снази црвени метео-аларм (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ GRADSKO ZELENILO NOVI SAD/bs

Биланс јучерашње суперћелијске олује која је однела три живота тек се своди, а у западној Србији, Шумадији и Поморављу, поново је на снази црвени метео-аларм због могућности ветра и грмљавине, објавио је Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

У осталом делу земље на снази је наранџасти метео-аларм, који означава опасно време а РХМЗ је издао упозорење и на високе температуре до 26. јула.

Област од Алпа, преко западног Балкана и Србије до региона Карпата, још данас очекује јака грмљавинска активност, саопштио је раније РХМЗ.

Колико озбиљно треба схватити оваква упозорења показало је и јучерашње невреме током кога је дванаестогодишње дете погинуло од струјног удара због покиданих инсталација након невремена у Новом Саду, жена је погинула је у пожару у Ковачици, који је избио након што је гром ударио у дрво, а  мушкарац је страдао од струјног удара у Бачкој Паланци.

"Добили смо позив у Улици Вука Мандушића, да је дечак од 11 година добио струјни удар. Екипе су реаговале по првом реду, спроведене су мере кардиопулмоналне реанимације, али је дечак подлегао повредама и преминуо", рекао је Танјугу портпарол Хитне помоћи Зоран Круљ.

Жена у Ковачици настрадала је тако што се нагутала угљен-моноксида у покушају да угаси пожар настао након што се кућа запалила после удара грома у оближње дрво.

Лекарске екипе могле су само да констатују смрт жене, навели су Полицијске управе Панчево за Танјуг.

Мушкарац у Бачкој Паланци страдао је када је голим  рукама покушао да склони струјне каблове који су пали на његову капију,због чега је доживео струјни удар и погинуо на лицу места изјавио је данас председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница. 

Шушница је апеловао на грађане да не дирају струјне каблове и да не уклањају оборена стабла сами.

Највећу штету претрпело је насеље Синај у околини Бачке Паланке где су, према речима Шушнице, летели многи кровови и фасаде, а такође су погођени и Обровац, Нова и Стара Гајдобра, као и Челарево, Младеново, Карађорђево.

Шушица је додао и да екипе траже начин на који да санирају штету, као и да грађани самостално пријављују адресе на којима је потребна санација и да су екипе послате и на пријављеним местима.

"Приоритет ће нам бити јавне установе да би до 1. септембра деца кренула у школе и малишани у вртиће, јер у Бачкој Паланци нема стамбене зграде и објекта који није оштећен. Све јавне установе и стамбене зграде претрпеле су велика оштећења и зато кажем да се надам да се неће поновити та олуја коју нам и за вечерас најављују", рекао је Шушница.

Танјуг јавља да је током ноћи у Клиничком центру Војводине збринуто 30 пацијената, а да се и даље не зна стање раднице коју су ватрогасци успели да извуку из трафике на коју је пало дрво. Спасено је и двоје деце из аутомобила који је такође притиснуло стабло.

.

МУП: Спасено дванаест особа

Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова (МУП) током олујног невремена протекле ноћи имали су 96 интервенција, у којима је спасено 10 особа у Новом Саду и две у Бачкој Паланци, саопштено је из МУП-а.

Две особе су повређене, а један мушкарац у Бачкој Паланци је погинуо, наводи се у саопштењу.

У шест места је тренутно на снази ванредна ситуација, и то у Новом Саду, Сремској Митровици, Шиду, Руми, Иригу и Сечњу.

Током протекле ноћи било је ангажовано 236 ватрогасаца-спасилаца са 109 возила, а од укупног броја интервенција у 72 су уклањана стабла, у три су гашени пожари изазваних ударом грома.

Од почетка олујног невремена, 19. јула, припадници ватрогасно-спасилачких јединица имали су укупно 343 интервенције од којих су 254 уклањања оборених стабала, 24 гашења пожара изазваних ударом грома и 32 друге интервенције, као што је уклањање лимених кровова и слично а  спасена је 31 особа, повређено је седам, а једна особа је страдала, наводи се у саопштењу.

Истиче се и да припадници МУП-а и данас пружају сву потребну помоћ грађанима у отклањању последица невремена те да ће на терену остати и данас пошто су и током данашњег дана најављене нове падавине.

Нови Сад: Апел за помоћ у отклањању последица невремена

Са данашње седнице градског Штаба за ванредне ситуације у Новом Саду упућен је позив да се јаве сви грађани и приватна предузећа који желе да помогну у отклањању последица синоћњег невремена, које је било јаче него у среду.

"Тренутно струје немају Ковиљ и Бечег. Електропривреда Србије нам је данас на седници Штаба рекла да ће у та два насеља струја стићи око 17 часова. Сва насеља и сам град имају воду. Одређена насеља са агрегатима премошћавамо да им дамо струју да би могле да раде црпне станице", рекао је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Према његовим речима, служба Градског зеленила примила је много позива, а услед олујне непогоде пало је око 850 стабала.

"Ради се на уклањању стабала. Сва јавна комунална предузећа су на терену, а имамо помоћ и од Покрајинских и Републичких органа, приватних предузећа и од других локалних самоуправа које нису имале толико јако невреме синоћ, као и од њихових градова са расположивим екипама", изјавио је Ђурић.

Према информацијама, о којима је говорио , вечерас поново наилази невреме, али да ли ће и колико ће бити погођен Нови Сад знаће се сат времена раније.

Градоначелник Новог Сада још једном је изразио најдубље саучешће породици погинулог дечака.

Како је он поменуо, током снажног невремена такође је уништен и чувени копривић у центру Новог Сада, стар преко 150 година, који је Споменик природе већ 45 година  накривио се и сат на Петроварадинској тврђави.

"Сад су ми управо јавили да се мало накривио и сат на Петроварадинској тврђави, који је такође симбол Новог Сада. Послао сам службе да видимо да ли је то истина и, ако јесте, у ком обиму је сат у опасности", додао је градоначелник Ђурић.

Градоначелник Новог Сада је навео да је  данас уведен закључак којим се за помоћ у санацији позивају сви грађани и приватна предузећа који то желе.

"Гледаћемо да по свакој месној заједници примамо захтеве и пријаве људи који хоће да помогну и укључе у санацију штете да бисмо се што пре вратили у првобитно стање и нормалан живот. Морамо да се издигнемо из ове ситуације. Морамо изаћи још јачи, извући поуке и кренути што пре да санирамо велику материјалну штету коју је град претрпео", рекао je Ђурић.

Како је наведено, обезбеђена је посебна телефонска линија 021 4882 777 на којој ће бити организована свакодневна дежурства у периоду од 8:00 до 20:00 часова, а по потреби и дуже како би се евидентирали привредни субјекти ко желе да узму учешће у пружању помоћи.

Такође у просторијама месних заједница обезбедиће се свакодневно дежурство у периоду од 8:00 до 20:00 часова, а по потреби и дуже, а грађанима су доступне телефонске линије месних заједница за пријаву последица насталих дејством олујног ветра, праћеног јаком кишом и атмосферским пражњењем.

Град Нови Сад још једном упућује апел својим суграђанима да поштују безбедносне прописе и уколико се у току временских неприлика нађу на небезбедним локацијама у Граду поштују упутства које је прописао Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, додаје се у саопштењу

Танјуг је претходно јавио да су у готово свим деловима града оборена стабла, у насељу Детелинара пала је дизалица, а на делу Хајдук Вељкове улице срушила се кровна конструкција Новодског сајма. У појединим приградским насељима и даље нема струје и ради се на решавању овог проблема. Тамо су летели цреп, кровови, лимови, оштећена школа на Новом насељу. Срушена су и градска аутобуска стајалишта, билборди, саобраћајни знаци.

Службе новосадског Зеленила на терену су већ дуже од 72 сата и санирају последице синоћње олује која је била још жешћа него претходна.

"Где год се окренете и погледате призори после олује су страшни, а посла на уклањању срушених стабала и поломљеног грања је много. Тешко јесте, али посао јавних служби јесте да осигурају нормалан живот у граду", рекао је директор Градског зеленила Нови Сад Милош Егић.

Служба ради по приоритетима, а на терену је више од 100 људи са машинама који покушавају да ослободе саобраћајнице.

"Број пријава се мења се из минута у минут", истичу из Зеленила.

Помоћница директора Јелена Прица навела је и да је оборено стабло копривића, које је важило за симбол града, сведочило његовој историји и "није обично дрво".

"Поред свих напора које смо улагали годинама уназад да га сачувамо ова олуја му је пресудила. Стручне службе Зеленила су годинама уназад из семена овог дрвета произвели велики број младих садница које ће бити посађене у граду на више локација како би сведочиле Новосађанима да симбол Новог Сада има наследнике", рекла је Прица.

Велику штету претрпела је и Бачка Паланка на коју се гнев природе срушио у свој својој снази - на друштвеним мрежама постављани су видео снимци како олуја тресе дрвеће, саобраћајне знакове, преврће све на свом путу, руши кровове и уништава усеве.

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић, заједно са председником Покрајинске владе Игором Мировићем, обишао је Бачку Паланку и истакао да су припадници МУП, Сектора за ванредне ситуације имали највише интервенција управо у овом округу, у Новом Саду и Бачкој Паланци, где су спасили пет особа и на неколико локација помагали у санирању последица и уклањању палих стабала.

Невреме је погодило и Београд, али су, по свему судећи, удар био блажи него у среду. Олуја је ипак чупала дрвеће, бацала делове кровних конструкција, уништавала возила...

image