Србија и Балкан

Зечевић: Наоружава се косовска војска, Турска се великим корацима враћа на Балкан

"Ускоро ћемо се вратити у 19. век када је Турска практично имала трупе на Балкану и утицала пресудно на балканску политику", истакао је Слободан Зечевић
Зечевић: Наоружава се косовска војска, Турска се великим корацима враћа на Балканwww.globallookpress.com © Agron Beqiri Photography

Све што се догодило на КиМ је последица деловања администрације премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који Србима жели јасно да стави до знања да им није место на Космету, сматра Слободан Зечевић из Института за европске студије.

"Србе и даље хапсе на КиМ, Куртијева привремена администрација врши притисак на Србе у смислу да је крајњи циљ да створи несигурност код тих људи, да их исели с Косова. Што се тиче ЕУ и Кфора, односно НАТО-а који је на терену, они и даље не повлаче довољно енергичне потезе који би их одвратили од такве политике", рекао је Зечевић за РТС.

Коментаришући позиве из Европске уније да обе стране смире тензије, запитао се чиме Срби на Косову доприносе ескалацији стања.

"Они апсолутно не доприносе ескалацији стања. Све што се догодило на Косову је последица деловања Куртијеве администрације. Они стално измишљају неке нове мере. Сада забрањују градњу универзитета, социјалних станова, па онда хапсе људе, па их пуштају, па хапсе друге, а ове који су пустили замењују неки други", каже Зечевић.

Куртијев циљ – Косово без Срба

Према његовим речима, специјалне јединице косовске полиције и даље су ту.

"Курти је направио базе на северу Косова, што не би смео да ради. Наоружава се нека врста војске Косова. Турска у томе учествује – изгледа да се великим корацима враћа на Балкан и ускоро ћемо се вратити у 19. век када је Турска практично имала трупе на Балкану и утицала пресудно на балканску политику", истакао је Зечевић.

Упитан зашто Курти не мења политику (насиља) и не обазире се на западне санкције Приштини, рекао је – јер мисли да на тај начин поручује Србима да им није место на Косову.

"То је његова идеја. И верује да ће тај народ полако почети да прелази на административну територију уже Србије. Мисли да су санкције слабе и пролазне и да ће проћи, док ће он остварити дугорочни циљ, као што је Хрватска остварила дугорочни циљ да Срба нема на територији Хрватске. Тако и он машта да неће бити Срба на територији данашњег тзв. Косова. Као што муслимани у Босни маштају да неће бити више Срба у Босни и Херцеговини", указао је Зечевић. 

Додао је и да не треба заборавити да је политички циљ САД и ЕУ независно Косово, па да с тим у вези треба и гледати на "претње" упућене Куртију са Запада – они неће ићи толико далеко да га у потпуности осуде и да се дистанцирају од творевине зване "Косово".

Не треба заборавити да је "Косово" западни пројекат

"Они мисле да ће замазати очи Западу и да ће их преварити. И да кажу, па ево, ми смо 25 одсто смањили број полицајца и тим смо завршили. И можете да нам укинете санкције. А у суштини врше притисак на становништво, хапсе Србе", додаје Зечевић.

Стручњак Института за европске студије сматра и да Београд треба да каже Бриселу да нисмо одговорни за ову ситуацију.

"Не можете да условљавате европски пут Србије тиме што Приштина крши Бриселски споразум, односно што га не спроводи и што доприноси подизању тензије. Треба то да кажемо и Европској комисији и институцијама Европског парламента, свим институцијама Европске уније. Нисмо одговорни за ово што се догађа, према томе, немојте да даље условљавате отварање поглавља тиме што Приштина крши договор", закључио је Зечевић.

image