Злочин за који нико није одговарао: 31 година од масакра над Србима у Фочанској Јабуци

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дечак Ново Елез

У Фочи се данас обележава  31. годишњица злочина у Фочанској Јабуци, када је муслиманска војска из Горажда на кућном прагу свирепо убила 43 српска цивила и војника, а најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дечак Ново Елез.

На Градском гробљу Божовац у Фочи, где су након егзодуса преосталих Срба из Јабуке пренесени посмртни остаци служен је помен, положено цвеће и упаљене свеће.

У зору 23. јула 1992. године припадници тзв. Армије БиХ из Горажда напали су шире подручје Јабуке а милости није било за слепе и непокретне старице, девојке и децу, које су убијали и палили у њиховим кућама.

Запаљено је и уништено 18 српских села на подручју од Стоца до Јахорине, а припадници муслиманске војске су опљачкали, минирали и срушили православну Цркву Преображења Господњег. Од цркве је остало сачувано само звоно које су српски борци сачували и транспортовали у Фочу и које је тек 2005. године опет зазвонило у Јабуци са новоизграђене цркве где се на споменику у порти налазе имена страдалих.

Према изјавама сведока, злочинци су ломили иконе, чупали крстове, уништавали свете предмете, а оштећени су српско православно гробље као и спомен костурница жртвама из Првог и Другог светског рата.

За овај злочин, као и за многе друге над Србима на простору бивше Југославије, нико није одговарао.

Линта: Нема правде за српске жртве пред институцијама БиХ

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је данас да је обавеза свих да се увек сећају 43 српске жртве из фочанског села Јабука које су страдале у зору 23. јула 1992. године, као и да говоре о њима.

Линта истиче да ни после 31 годину Тужилаштво БиХ није подигло оптужницу за масовни злочин у Јабуци.

"Реч је о једном од бројних доказа да нема правде за српске жртве пред инситуцијама БиХ, а да правосуђе БиХ није независно и непристрасно, већ је у функцији бошњачке ратне политике", навео је Линта.

Председник Савеза Срба из региона је нагласио да је циљ правосуђа у Сарајеву да се оправда лажни наратив да су Срби агресори и злочинци, а Бошњаци ослободиоци и жртве.

"Без утврђивања истине о карактеру рата, процесуирања одговорних за злочине и поштовања свих жртава није могуће успостављање поверења и помирење у БиХ", указује се у саопштењу.