Србија и Балкан

Петковић: Власти у Приштини и Еулекс штите убице жетелаца; Српска листа: Казнити починиоце

Еулекс је одустао од истраге под скандалозним изговором недостатка доказа, оценио је директор за КиМ
Петковић: Власти у Приштини и Еулекс штите убице жетелаца; Српска листа: Казнити починиоце© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Oдговорност за то што убице српских жетелаца из Старог Грацка ни након 24 године нису приведене правди сносе представници власти у Приштини, који завером ћутања о овом и многим другим злочинима штите терористе и злочинце, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић

"Одговорност, такође, сносе и представници међународних мисија на Косову и Метохији, пре свега Еулекс који је одустао од истраге под скандалозним изговором недостатка доказа", оценио је Петковић.

Он је подсетио да су злочинци више пута минирали и оскрнавили гробље на коме су сахрањени страдали жетеоци, као и спомен-плочу са именима страдалника, истакнуту на објекту Основне школе у центру села.

"Данас желимо још једном да нагласимо да је и међународна заједница, не само морално, одговорна што својим нечињењем дозвољава да злочини над Србима који су се десили пред њеним очима буду заташкани и препуштени забораву, а трајан мир на Косову и Метохији не може се градити на негацији злочина и потребе да кривци буду кажњени", истакао је Петковић.

Међутим, како је додао, Србија и српски народ никада неће одустати од инсистирања на истини о страдањима својих сународника и истини о правом, злочиначком карактеру онога што многи политички представници албанског народа на Косову и Метохији описују као борбу за слободу.

"Када до те истине дођемо, моћи ћемо да градимо поверење и нормализацију односа међу Србима и Албанцима, у нашој јужној покрајини", рекао је Петковић, саопштено је из Канцеларије.

Подсећамо да су на данашњи дан 1999. године, у Старом Грацку, припадници терористичке ОВК убили на њиви 14 Срба а најмлађи међу њима, Новица Јанићијевић, имао је само 17 година.

Страдали су Милован Јовановић, Јовица Живић, Радован Живић, Андрија Одаловић, Слободан Јанићијевић, Миле Јанићијевић, Новица Јанићијевић, Момчило Јанићијевић, Станимир Декић, Божидар Декић, Саша Цвејић, Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић.

Српска листа: Надају се да ћемо заборавити

Српска листа је такође подсетила да се данас навршавају 24 године од овог страшног злочин над Србима а да Приштина ни данас неће подсетити јавност на страшан злочин у Старом Грацком.

"Лидери косовских институција као по обичају данас неће подсетити јавност на ово страдање невиних Срба, како би сачували наратив да су само Албанци жртве а Срби злочинци, у нади да ће се проласком времена заборавити овај монструозни злочин а одговорни никада не приведу правди. Нама остаје да памтимо, сећамо се и тражимо од међународне заједнице да захтева од косовских институција да пронађу и казне починиоце овог злочина, у нади да се овакав злочин никада неће поновити", саопштила је Српска листа.

У саопштењу се наводи да за овај злочин, као и за многе у којима су страдали Срби на Косову и Метохији ни 24 године касније нико није осуђен и поред више доказа. 

"Са жељом да изнова и изнова наносе бол породицама убијених, гробље на коме су сахрањени српски жетеоци више пута скрнављено, а надлежне институције као што нису пронашле њихове убице, никада нису пронашле ни оне који су скрнавили гробље на коме они почивају", подсећају из ове странке.

image