Србија и Балкан

Курти више не крије да прави војску на Косову и Метохији: Бранићемо се од могуће српске агресије

Приштина више не крије да отворено крши и Резолуција 1244 Уједињених нација и Кумановски споразум
Курти више не крије да прави војску на Косову и Метохији: Бранићемо се од могуће српске агресијеGetty © Omer Messinger

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да Приштина има своју војску, иако је то противно свим међународним споразумима по којима само међународне војне снаге могу бити присутне на Косову и Метохији.

Тиме се отворено крше и Резолуција 1244 Уједињених нација и Кумановски споразум.

Курти је у интервјуу за загребачки "Вечерњи лист" рекао да је прошло доста времена откад је Приштина покренула иницијативу за опремање "своје војске дроновима 'бајрактар'".

"Постигли смо успешан договор и уговор са Турском и платили дронове. Када смо их добили, јавио сам нашим грађанима, нисам хтео то да урадим док сви дронови, које смо купили, не стигну на Косово. Дакле, доста се причало о набавци дронова са Косова, али ја то нисам објавио све док на Косово није стигао последњи дрон за који смо потписали уговор", каже Курти.

На питање да ли може у будућности да се очекује набавка тенкова и бомбардера, Курти каже да је удвостручен буџет за "одбрану Косова".

"Повећали смо број војника за 80 одсто. То није да нападнете некога, већ да се успешно одбраните. Знате, око наше границе са Србијом постоје офанзивне базе српске војске и војне полиције, укупно 48, и морамо бити опрезни и одговорни. Дакле, потребна нам је добро опремљена војска која ће успешно бранити Косово од могуће српске агресије", каже Курти.

Додаје да увек рачуна на помоћ међународне заједнице, али у исто време, тврди он, Приштина мора да има и своје снаге.

"Тежимо уласку у НАТО, за нашу корист, али и за наш допринос", каже Курти.

На питање да ли се плаши да ће доћи до рата, Курти одговара да то да ли ће бити рата или не зависи од Београда.

"У том смислу, ситуација није много другачија од пре три деценије. Ту смо да будемо опрезни и јаки, али да се никада не плашимо. Државе које имају комплекс супериорности, када се смање или ослабе, постају опасне. Опет, Србија је у том смислу као Русија. Али њихова опасност за нас се не претвара у страх од њих, већ у додатне напоре за развој и демократију. Косово је демократска република, која је према свим међународним организацијама прва међу ових шест земаља Западног Балкана по владавини права и слободи медија, људским правима и борби против корупције", рекао је Курти.

Београд већ данима упозорава да Приштина наоружава своје Косовске снаге безбедности моћним системима како би их трансформисала у војску Косова.

Министар одбране Милош Вучевић рекао је да је Приштина осим дронова, као донацију Турске, добила и друге системе - хаубице, минобацаче, противоклопни систем, офанзивне системе.

"Официре шаљу на школовање у НАТО земље, имају и заједничке вежбе", упозорио је Вучевић.

Одлуком приштинских власти и доношењем потребних закона, Косовске безбедносне снаге (КБС) су у процесу трансформације у војску од 2018. године. Најављено је да би тај процес требало да траје десет година, када би по транзицији професионална војска бројала 5.000 људи. Задаци КБС-а у прелазном периоду укључују ангажовање у кризним ситуацијама и цивилну заштиту.

По одлуци Приштине о трансформацији, Сједињене Америчке Државе су 2018. саопштиле да је то "природно за независну земљу", док је НАТО објавио да је она против његових препорука.

image