Србија и Балкан

Дрецун: Понашање Турске указује на то да ће она имати значајну улогу на КиМ

Турска не може да игра овакву улогу самостално, без сагласности западних земаља, односно Сједињених Америчких Држава, сматра председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију
Дрецун: Понашање Турске указује на то да ће она имати значајну улогу на КиМ© A.K./ATAImages

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да понашање Турске по питању наоружавања и обучавања припадника КБС-а, као и повећање војника у Кфору, указује на то да ће она имати посебну улогу у ситуацији на Косову и Метохији.

Дрецун је, гостујући у јутарњем програму ТВ Курир, навео да Турска не може да игра такву улогу самостално, без сагласности западних земаља, односно Сједињених Америчких Држава.

"Немојте заборавити да је Америка управила Турској да управља базом Бондстил. Сада видимо да Турци имају скоро 800 војника, имаће свог команданта у НАТО-у. Турски инструктори обучавају припаднике КБС за управљање 'бајрактарем'. Сада су испоручени и они и противоклопни системи, хаубице, и минобацачи. Имају посаде које су обучене за управљање хеликоптерима", наводи Дрецун.

Додаје да је већ тридесетак људи обучено и да то "није безазлена прича".

"Оно што им је недостајало је подршка из ваздуха и то сад имају од 'бајрактара'. Значи, не може Турска играти такву улогу у наоружавању без сагласности САД које највише утичу на стварање државе. Читаво понашање Турске указује на то да ће она имати значајну улогу на КиМ", уверен је Дрецун.

image