Вегани против љубитеља печења: Зашто је отказан први "Сепра фест" у Аранђеловцу

Манифестација је била одобрена, екипе пријављене, шатори постављени, а онда је републичка инспекција јуче дошла, забранила такмичење и читав скуп који је имао и музички програм. Један од организатора тврди да су десет сати пред почетак, сазнали да је манифестација отказана

Прва манифестација печења прасића "Сепра фест", која је требало да се одржи јуче у Аранђеловцу, напрасно је отказана због, како тврде организатори, пријаве Веге заједнице Србије.

Манифестација је била одобрена, екипе пријављене, шатори постављени, а онда је републичка инспекција јуче дошла, забранила такмичење и читав скуп који је имао и музички програм.

Један од организатора тврди да су десет сати пред почетак, сазнали да је манифестација отказана, преноси "Блиц".

"Циљ нам је био да на неки начин окупимо људе, породице, пријатеље и да уз шумадијску музику то презентујемо. За 25 дана се пријавило више од 150 екипа. Манифестација је уредно била пријављена полицији. Десило се на крају нешто што нико није очекивао. Поставили смо опрему, људи су дошли, спремили смо све, навели смо да ниједно прасе не може да уђе на манифестацију без потврде да је месо исправно. Свако прасе које је унето, то је прасе од екипе. Сазнали смо у 20 часова дан пре да је инспектор предао захтев да фестивал мора бити спречен. Разлог је да није поднет захтев, а ми смо уредно све пријавили", рекао је организатор "Сепра феста" Владимир Николић гостујући на ТВ Прва.

"Веге заједница": Животиња осећа патњу и бол као и ми

Јелена Дисић, представница "Веге заједнице" демантовала је наводе да су вегани тражили да се манифестација забрани.

"Ми нисмо тражили забрану. Не слажем се да је њима стало до традиције. Могли су да одрже скуп без клања. Наше удружење има за циљ да спречи насиље над животињама и да обавести јавне управе. Ми смо послали допис директно кабинету председника општине и позвали смо наше пратиоце да нас подрже и ураде исто. Ово је једини начин нашег деловања. Став нашег удружења је да животиња осећа бол и патњу као и ми, ми морамо да освешћујемо полако ту чињеницу", рекла је Јелена Дисић, која је такође била гошћа јутарњег програма на ТВ Прва.

Николић сматра да "Веге заједница" ништа није постигла, јер су "сви ти прасићи јуче били испечени и исечени". Он је истакао да припадници ове организације не би требало да намећу своје ставове.

"Постоји слобода у нашем народу, ја не знам да ли је законски забрањено да се пече прасе. Ја не знам да ли се икада десило у Србији да се нешто отказало 10 сати пред догађај. Имали смо екипе из Словеније, Румуније. Ако им је циљ био да спрече клање прасета, нису успели у томе", рекао је Николић и додао да је ово "акција" да се Шумадинци понизе, као и наметање мишљења.

Иначе, док је трајала промоција "Сепра феста" вегани су упутили саопштење за јавност и писмо председнику општине Аранђеловац са захтевом да се обустави пружање подршке том догађају, јер како су навели - убијање недужних животиња уз песму и забаву није догађај који би градска општина требало да подржи.

"Ако се наша традиција заснива на патњи и ускраћивању слободе, да ли можемо изградити друштво без насиља? Забрињавајућа је чињеница да сматрате да нешто овако сурово може изградити традицију и публику, али је још горе да се у 21. веку започиње нова традиција која укључује насиље и ризична је по саму животну средину. На овом скупу, по информацијама до којих смо дошли, биће велики број учесника, а сваки тим подразумева мртво прасе и активно огњиште. Убиство и употреба ради забаве великог броја младунаца старости између шест и 12 месеци не само да није етички, већ је и еколошки врло забрињавајуће", наводи се између осталог у писму вегана упућеном председнику општине Аранђеловац.