Србија и Балкан

Дрецун о Куртију: Припрема терен за даљу ескалацију, неће стати док не изврши етничко чишћење

То што су тренутно смирили ситуацију, не значи да тензија неће бити, указао је Милован Дрецун
Дрецун о Куртију: Припрема терен за даљу ескалацију, неће стати док не изврши етничко чишћење© TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун истакао је да се боји да због понашања премијера привремемних приштинских институција Аљбина Куртија, које је, како каже, постало устаљено, неће бити решења за деескалацију ситуације на северу Косова и Метохије.

"Они корак по корак реализују неке своје циљеве, а коначни је да се Србима онемогући опстанак тамо, и да се изврши етничко чишћење", навео је Дрецун на телевизији "Пинк".

Додао је да Курти сигурно неће реализовати ЗСО, нити испунити остале обавезе које је прихватио.

"То што су тренутно смирили ситуацију, не значи да тензија неће бити. Он увек неког Србина може да оптужи и хапси без основа, а све са циљем заплашивања", рекао је Дрецун.

Истакао је да, када је реч о деескалацији, Приштина већ избегава да се одрже нови избори на северу КиМ.

"Не раде на ЗСО, обуставља се изградња бројних зграда, доносе одлуке за мост који је на реци Ибар и слично. Подижу се лажне оптужнице, припрема се терен за даљу ескалацију", навео је Дрецун.

Нагласио је да је приштинска страна направила политички маневар.

"Они су наводно повукли неке полицајце, а онда Бисљими пита зашто ЕУ није повукла санкције. Мислим да одмах треба да се изнесе план редоследа, по којем ће се испуњавати договорено" рекао је Дрецун.

Према његовим речима, председник Србије Александар Вучић јасно је рекао који је став Београда, и он га неће мењати, док, додаје, Приштина сматра да је питање тзв. Косова готова ствар, што је, како наводи, апсурдно.

"Они ЗСО виде у складу са 'уставом Косова', а не према Бриселском споразуму”, закључио је Дрецун.

image