Србија и Балкан

Ђурић: Међународна правда за Србе није правда

Марко Ђурић каже да је од кључне важности да се настави пружање подршке породицама чији су чланови настрадали на Косову и Метохији
Ђурић: Међународна правда за Србе није правда© Antonio Ahel/ATAImages

Амбасадор Србије у Сједињеним Америчким државама Марко Ђурић оценио је, говорећи о злочинима над Србима на Косову и Метохији за које нико није одговарао, да међународна правда за Србе није била правда, већ "кривда".

"Могу да кажем да сам у свом претходном капацитету, целу једну деценију одлазио на обележавања страдања у Старом Грацку. Они су чврсто уверени да одређени људи имају информације ко је од Албанаца учествовао у том злочину. Није било коначних пресуда за тај злочин. Мене револтира то што данас нико од међународних представника није дошао на обележавање тог злочина. Овде је несумњиво дошло до стравичног злочина над недужним српским цивилима", рекао је Ђурић, преноси "Косово онлајн".

Он истиче да нико не треба да подржава скривање истине о злочинима који су се догодили на територији КиМ.

"За разлику од других, ми имамо храбрости да причамо о злочину који је почињен са наше стране. На Косову и Метохији имате специфичне емисије које се баве заштитом мањина и нико од њих није нашао за сходно да покаже поштовање жртвама породица. Ми желимо да се гради један здрав однос према нечему страшном. Нико не треба да подржава скривање истине од нечег таквог", додаје Ђурић.

Ђурић истиче да међународна правда за Србе није правда и да Србија као озбиљна држава не прави никакве политичке манипулације.

"Међународна правда за Србе није била правда, већ 'кривда'. Ми смо озбиљна држава која не прави политичке манипулације, ми не правимо разлику политичку, верску ни националну међу жртвама. Ја не верујем да можемо да рачунамо на друге да процесуирају друге што се тиче овог злочина. Ратни злочини никада не застаревају", наводи Ђурић.

Ђурић каже да је од кључне важности да се настави пружање подршке породицама чији су чланови настрадали на КиМ.

"За правду морамо да се боримо кроз један шири контекст. Важно је да наставимо да пружамо подршку породицама чији су чланови трагично настрадали", јасан је Ђурић.

Он додаје да се ситуација са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем неће сама решити, али да Србија мора да сачека боље услове.

"Нашли смо се у околностима у којима морамо снагом и одлучношћу да издржимо и сачекамо боље околности. Битно је да јачамо своју политичку позицију. Са Куртијем се ова тема неће решавати. Курти је у политичком и фактичком смислу непожељна особа у Вашингтону", истиче Ђурић.

Амбасадор се дотакао и односа Србије и САД и открио нове, лепе вести.

"Не треба да потценимо улогу и утицај Конгреса, посебно Сенат има утицај на спољну политику. Они и те како утичу на утицање америчке политике и добро је да се тамо чуло нешто добро", наводи Ђурић.

Додаје да има велику срећу што служи у времену када Србија улаже више него икад у односе са САД.

"Србија данас улаже више него икада од 1917. године, од када смо први успоставили мисију. Добили смо у Вашингтону две прелепе зграде, једна је нова зграда српске амбасаде која је на километар од Беле куће. У згради у којој је Амбасада седео је државни секретар САД. Ниједна амбасада нема тако добру локацију. Отварамо и зграду државне резиденције у Вашингтону. Оно што је много значајније од физичких објеката је што смо удахнули нови живот српском народу тамо", закључио је Ђурић.

image