Огласио се Мило: Репресија, НВО и шок бомбе

Бивши председник Црне Горе иако се повукао са чела странке, огласио се поводом бурних дешавања у земљи последњих дана

Након што је ухапшен бивши шеф Управе полиције Веселин Вељовић и у јавност свакодневно излазе делови Скај преписки које сведоче о спрези криминала и претходне власти у Црној Гори, огласио се и бивши председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Он је на Твитеру написао да је протекле три године, односно откад је његова Демократска партија социјалиста изгубила власт, "мало актера на јавној сцени очувало независност и непристрасност, изоштрило критичку мисао упркос све учесталијим директним нападима носилаца власти, као што су то чинили поједине НВО, новинари, уметници и интелектуалци".

Ова изјава Ђукановића о невладиним организацијама је посебно занимљива. Наиме, након дојаве о бомби у пословној згради недалеко од хотела "Подгорица" полиција је пронашла полицијску и војну опрему.

У подруму зграде у пакетима су пронађени панцири, заштитне војне маске, палице, бакље, димне бомбе, гасни пиштољи и црвене мајице са државним грбом и натписом "Да је вјечна", што је поклич присталица Мила Ђукановића.

Према закону ову опрему могу да набаве само Управа полиције и војска током интервенција, а набавка за приватна лица је забрањена.

Да би се случај заташкао, јавио се Подгоричанин М.М, иначе бивши припадник Специјалне антитерористичке јединице који је рекао да је опрема његова, а да је заборавио.

Како је рекао, шок бомбе и панцир је добио од колега из Мађарске, оставио у подруму пословне зграде и заборавио да их узме кад је напустио службу.

Потврђено је да зграда у којој је спорна опрема пронађена припада компанији "Бемакс", блиској Ђукановићевом режиму, али да простор у њој изнајмљује разним компанијама.

На првом спрату спорне зграде просторије има невладина организација Центар за грађанско образовање чија извршна директорка је Далиборка Уљаревић.

Управо зато је Ђукановић у данашњу изјаву ставио и НВО сектор, за који тврди да је независтан и да је био критички настројен, што је наравно излишно коментарисати, јер се и раније знало да су те невладине организације блиске његовој странци.

"Можемо се сагласити са њиховим оценама или не. Можемо и било би пожељно о томе са њима и водити дијалог. Али морамо, посебно ако смо носиоци државних функција поштовати њихову независност и осигурати њихово право на слободно деловање, без застрашивања и претњи", написао је Ђукановић на Твитеру.

Питање је како су неке невладине организације независне ако им чак и простор у којем су им просторије зависи од људи блиских Ђукановићу.

Да данашња изјава Ђукановића у којој наводно штити новинаре и интелектуалце од "зле власти" звучи апсурдно, довољно је подсетити се да је за време његове власти убијен главни уредник новина "Дан" Душко Јовановић, а да новинари који су писали о шверцу цигарета пребијани, за шта нико није одговарао.

Као и увек када јавност сазна за кршење закона и криминал који би могао да води до њега, Ђукановић се и овог пута позива на "европске вредности". Зато додаје да само такво црногорско друштво може да буде органски део европске породице, те да "критичка мисао одговорну и способну власт чини бољом".

О томе колико су заиста организације, новинари и уметници на које се Ђукановић позива били критички настројени према његовој власти у претходних 30 година, питање је о којем би много много да се каже.

Ђукановић пак тврди да данашња власт не трпи критику.

"На нашу колективну несрећу поприма ознаке диктатуре, тоталитаризма и репресије. Све под окриљем нечије борбе за правду, на силу, мимо закона и демократских стандарда", каже Ђукановић.

Занимљиво је да се Ђукановић није огласио директно поводом хапшења Вељовића, који је годинама био најближи његов сарадник у полицији. Њему је одређено задржавање до 72 сата, а истрага се води због његове умешаности у шверц цигарета.

Демократска партија социјалиста огласила се јуче оценом да су увек подржавали рад Специјалног државног тужилаштва, али тврде да је индикативно да је Вељовић ухапшен под "незапамћеним притиском Дритана Абазовића". Како су најавили, чим буде формиран нови састав скупштине, тражиће да то буде једна од првих тема скупштинске расправе.

Милатовић: Црна Гора је сада неупоредиво слободније друштво

На објаву Ђукановића реаговао је нови председник Црне Горе Јаков Милатовић.

Како каже, бивши председник Црне Горе је "носталгично подсетио на време 'слободе мишљења и јавно исказане критике'током његове вишедеценијске аутократске владавине".

"Ни реч о нападима на новинаре, конструисању афера критички настројеним НВО лидерима, прогону политичких неистомишљеника, хапшењима грађана због остављених коментара на друштвеним мрежама", наводи Милатовић.

Додаје да уз све мане власти након промена 2020. године, једино је сигурно да је Црна Гора данас неупоредиво слободније друштво.

"Креирање повољног окружења за рад цивилног сектора и медија, спремност за отворен дијалог и партнерство, мора бити мисија сваке власти, а као председник Црне Горе бићу први на бранику слободне речи", поручио је Милатовић.