Сељими: Велика америчка офанзива, кроз неколико недеља важна посета из Беле куће

Кадровске промене у Вашингтону су "пружена рука Косову" да изађе из вртлога самоизолације, изјавио је бивши министар спољних послова привремених приштинских институција

Верујем да ћемо за неколико недеља имати важну посету из Беле куће на нивоу с којег може да се пошаље јасна порука Аљбину Куртију о очекивањима америчког председника Џозефа Бајдена, рекао је бивши министар спољних послова привремених приштинских институција Петрит Сељими. 

"Могуће је да ће бити неколико посета на високом нивоу на јесен ако ствари буду кренуле у неспорно позитивном правцу", додао је Сељими у интервјуу за "Албанијан пост".

Он је додао и да долази до кадровских промена у Белој кући, па би у септембру требало да буде потврђено именовање Џејмса О'Брајена за новог помоћника државног секретара за европска питања.

"Управо је он ових дана санкционисао Вулина (директора Безбедносно-информативне агенције Србије)и то показује да имамо дипломату са потпуним информацијама са Балкана и са снагом доношења одлука. О'Брајан је познат на 'Косову', срео сам га неколико пута, има личне пријатеље на Балкану, посебно у Тирани и Приштини", рекао је Сељими.

Додао је да ће кадровске промене у Вашингтону бити "пружена рука Косову" да, како је додао, изађе из вртлога самоизолације. 

"Влада 'Косова' већ две године, па и раније, ради супротно од америчких савета. Политичка храброст која се у Вашингтону очекује од владе или странке која по први пут контролише кабинет премијера, скупштину и председништво усмерена је на план деескалације у три тачке и Охридски споразум", истакао је Сељими.

Бивши приштински званичник оценио је да је за њега изненађујућа опсесија коју Куртијева влада има према Србији и Вучићу.

"Треба да да буду опседнути оним што се дешава у Бриселу и Вашингтону, али и престоницама НАТО", додао је Сељими.

Такође, он је оценио и да је Србија "и даље непријатељ" и непоуздан партнер западних центара.

Навео је и да би Курти требало да искористи политички моменат на глобалној сцени, иначе би то могло имати тешке последице по тзв. Косово.

"Данас Курти пред собом има Бајденову администрацију, сутра би то поново могао да буде председник Трамп. Данас има председника Макрона, сутра би лако могла да буде председница Ле Пен. То је последњи пут да на Западу има личности које памте и које су имале активну улогу у независности и светском признању 'Косова'. Велика је и неопростива историјска неодговорност ако се сада изолујемо у међународној арени", рекао је Сељими.