Србија и Балкан

Дачић: Русе у Америци и данас зову "црвени", тако мобилишу своје гласачко тело

Шеф дипломатије Србије открио да је ових месец дана имао веома динамичну политичку активност у земљи
Дачић: Русе у Америци и данас зову "црвени", тако мобилишу своје гласачко тело© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Mинистар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да неки имају жељу да представе да све што Србија ради има везе са Русијом, да је под руском руком и контролом, те да када хоће некога да увреде, они кажу да су проруски.

"У Америци и дан данас за Русе кажу да су то црвени, а то свакако нема везе са властима у Русији, међутим, наратив је остао. Они на тај начин мобилишу своје гласачко тело, представљајући Русију као опасност", рекао је лидер СПС-а за ТВ Пинк.

Додао је да чак и иницијативу "Отворени Балкан" сматрају руском идејом, као и да то нема везе са тим.

Динамична политичка активност у Србији

Дачић је открио да је ових месец дана веома динамична политичка активност код нас у земљи, да нам је гостовало пет министара спољних послова, а ускоро долази и шести.

"То нису неке необавезне посете, реч је о озбиљним темама и озбиљним људима", рекао је наш шеф дипломатије и нагласио да тај континуитет немају ни неке веће земље од Србије.

Нагласио је да у међународној заједници постоје "веома негативни коментари" о ситуацији на Косову и Метохији, "у вези незадовољства са Куртијевом политиком" и његовим непоштовањем договора који су постигнути у Бриселу.

"Ако гледамо оцене које долазе из ЕУ, САД и свих других земаља, то су веома негативни коментари и незадовољство Куртијевом политиком. Циљ свега је да се створи атмосфера несигурности и страха, и да се створе услови за исељавање Срба са Косова и Метохије. Упозорили смо их да долазимо до терена где има много тих нагазних мина, и да не знамо где се завршава то минско поље, а то се све завршавало на вербалним осудама и никакве конкретне резултате нити мера против Приштине нема", подвукао је Дачић.

Он је казао да "у суштини имамо један процес који иде супротно од очекивања свих оних који воде дијалог".

"Што се нас тиче, за нас је централно питање формирање Заједнице српских општина, што никако да дође на дневни ред", рекао је Дачић.

image