Србија и Балкан

Званичник ЕК: Приштина и Београд веома удаљени од деескалације и нормализације

То су показали недавни разговори које је изасланик ЕУ Мирослав Лајчак водио у Бриселу са шефовима преговарачких тимова Приштине и Београда, навео је представник за штампу Европске комисије, нагласивши да су "ти састанци били тешки и опсежни, али нису довели ни до каквог преокрета" за наставак дијалога
Званичник ЕК: Приштина и Београд веома удаљени од деескалације и нормализацијеGetty © Mark Renders

Приштина и Београд су веома удаљени од корака ка смањењу напетости, организовања нових избора, спровођења Споразума из Охрида, примене декларације о несталим лицима и решења за трговину, изјавио је агенцији Бета у Бриселу један званичник Европске комисије (ЕК).

То су показали недавни разговори које је у Бриселу изасланик ЕУ Мирослав Лајчак водио са шефовима преговарачких тимова Приштине и Београда, навео је овај представник за штампу ЕК, нагласивши да су "ти састанци били тешки и опсежни, али нису довели ни до каквог преокрета" за наставак дијалога двеју страна.

Функционер ЕК је то рекао на молбу агенције Бета да објасни да ли је дијалог у потпуном застоју после изјаве Лајчака да су "ванредни избори у априлу у општинама на северу били нагазна мина" на коју су, како је навео, нажалост стали и сад нису усредсређени на нормализацију, већ на решавање кризе.

Званичник ЕК је ставио до знања да "Европска унија очекује од обе стране да испуне обавезе из дијалога и тражи да без даљег одлагања дође до смањења напетости, уз конструктивно учешће у целом процесу и уздржавање од сваког потеза који би изазвао даље заоштравање".

Ипак, додао је званичник ЕК, Лајчак је од представника Приштине и Београда затражио да "поново размисле о састанцима и дају залог за разматрање питања која су на дневном реду".

"Имајући у виду да су ставови две стране несмањено веома удаљени и да питања о којима се разговара имају велику политичку важност за ток дијалога, логично је да се о њима расправља и на састанцима на високом нивоу с председником Вучићем и премијером 'Косова' Куртијем", истакао је представник за медије ЕК.

Он је предочио да ће разговори бити настављени и да ће посредник ЕУ сазвати нове састанке у предстојећем раздобљу, а Брисел ће "сваки такав сусрет благовремено најавити".

image