Одложено суђење Слађану Трајковићу за наводни ратни злочин на КиМ; Породица забринута

Трајковић је ухапшен 15. децембра прошле године када је из северног дела Косовске Митровице прешао у јужни, албански део града да купи лекове

Суђење Слађану Трајковићу бившем полицајцу Косовске полиције, коме Специјално тужилаштво на терет ставља наводни ратни злочин на "Косову" у периоду од 1998. до 1999. године, одложено је за 4. август због недостављања комплетне документације адвокату оптуженог а чланови његове породице поручују да су забринути због његовог здравственог стања.

Слађанова ћерка, Јелена, рекла је након данашњег рочишта које је прекинуто, да је њен отац невин и де ће се то и доказати.

"Жао ми је што нисте успели да му сликате ноге, њега су у затвору натерали да обује патике, јер у суду не може да уђе у папучама. Иначе је тамо бос. Има ране, нема адекватно лечење, а они одбијају ублажавање мере притвора. Данас смо видели да тужитељка нема комплетне списе, односно да они нису достављени адвокату, који из тог разлога не може да спреми одбрану како треба", рекла је Јелена.

Истрага против Трајковића наводно се води од 2009. године, а он је, подсећа Јелена, 2013. године интегрисан у Косовску полицију.

"Пре него што се неко интегрише ради се провера, узима се потврда из суда да се не води процес против њега, да није осуђиван, а по њиховом испада да је истрага покренута четири године пре његовог интегрисања. Очигледно су то лажи и зато тужитељка не може да достави списе адвокату, који, иако ради по закону, нема могућности да докаже његову невиност" истиче Јелена Трајковић.

Супруга Слађана Трајковића, Сузана, поручује да верују само у Божију правду, а не у приштинску.

"Самим тим што смо данас овде показујемо да је Слађан невин. Спремни смо да се боримо и борићемо се док не буде био на слободи. Верујемо у правду, али не приштинску, већ у Божију, и једини суд који признајемо то је Божији суд. Могу само да поручим сведоцима и тужитељки да ће испаштати пред Богом, јер се види шта раде Србима", поручила је Сузана Трајковић.

На данашњем рочишту адвокат Дејан Васић је затражио одлагање, тако да је читање оптужнице одложено за 4. август, а суђење ће бити затворено за јавност.

Васић, бранилац Слађана Трајковића, изнео је бројне оптужбе на рад Суда и Тужилаштва, истичући да је тај суд себи дозволио да се сведе на "једног обичног писара Специјалног тужилаштва у Приштини".

"Ово је најскандалозније понашање тужилаштва које сам видео за мојих 16 година рада и преко 10 одбрана у предметима за ратне злочине. Од списа предмета добили смо само оно што је тужитељка хтела", рекао је Васић у суду.

Васић је затражио и да суд одреди јемство да Трајковић буде пуштен у кућни притвор због болести, а Тужилаштво се успротивило том захтеву.

Подсећамо да је Специјално тужилаштво саопштилo пре две недеље да је оптужница против Слађана Трајковића подигнута због сумње да је "током рата на 'Косову', у периоду 1998–1999. године у региону Вучитрна, појединачно и у саучесништву с другим лицима, тешко кршећи правила међународног права као учесник српских полицијских и војних снага допринео убиствима, рацијама, премлаћивању, малтретирању, хапшењу, мучењу, окрутном и нехуманом поступању према албанским цивилима".

Трајковић је ухапшен 15. децембра прошле године када је из северног дела Косовске Митровице прешао у јужни, албански део града да купи лекове и од тада му је више пута продужаван притвор.

Пре два месеца, Апелациони суд Косова поништио је решење о продужењу притвора Трајковићу, али је Основни суд пар дана касније поново донео одлуку о продужењу притвора за још два месеца.

Трајковић је почетком новембра прошле године са осталим колегама Србима напустио Косовску полицију протестујући на тај начин против мера које тзв. Влада у Приштини спроводи против Срба.

Породица Трајковића је у међувремену више пута организовала протесте због његовог хапшења тврдећи да је Трајковић невин у затвору и да је у тешком здравственом стању.

На протестима су учествовали и Трајковићеве комшије, Албанци из Северне Митровице који су рекли да су са њим увек били у добрим односима.