Србија и Балкан

Приштина послала официре на обуку у Америку: Раме уз раме са Националном градом Ајове (ФОТО)

Информација о обуци тзв. Косовских безбедносних снага у Америци објављена је на званичној Фејсбук страници
Приштина послала официре на обуку у Америку: Раме уз раме са Националном градом Ајове (ФОТО)Getty © Ferdi Limani

Припадници такозваних Косовских безбедносних снага имали су вежбу са националном гардом Ајове. Та информација, уз фотографије објављена је на Фејсбук страници КБС-а.

У оквиру партнерства са Националном гардом Ајове, снаге са Косова биле су део обуке током такозваног "Дана посетилаца" у Луизијани. Присуствовало је и шест припадника "копнене војске" Р1К, пише у саопштењу.

Први пук копнене војске са Косова побратимљен је са 133. пешадијским батаљоном Националне гарде Ајове од 2022. године и до сад су спроводили заједничких више војних активности.

Министар одбране тзв. Косова Арменд Мехај поздравио је 19. јула нацрт закона америчког Сената који предвиђа блиску сарадњу Приштине и Вашингтона у војној области.

Према том нацрту закона, тзв. Косовске безбедносне снаге ће се ангажовати у заједничкој војној обуци са америчком војском.

Тзв. Косово је било домаћин међународне војне вежбе "Бранилац Европе 2023", која је требало да буде одржана до 2. јуна, али је Приштина избачена из вежби 30. маја, након што је Курти послао специјалне јединице на север Косова и Метохије, што је подигло тензије и довело до сукоба са Србима.

image