Србија и Балкан

Осам деценија тишине: Годишњица масакра у селу Велика под Чакором

Велика је треће село у Европи по броју жртава у једном дану, а ни дан данас овај злочин званично није проглашен геноцидом
Осам деценија тишине: Годишњица масакра у селу Велика под Чакором© Скупштина главног града Подгорица

Данас се у селу Велика у Црној Гори обележава 79 година од страшног злочина у коме је убијено преко 500 жена, деце и стараца, међу којима је било 180 млађих од 12 година, а који су починили припадници злогласне нацистичке јединице "Принц Еуген" потпомогнути муслиманским екстремистима из ханџарске јединице "Скендербег".

Ово село испод Чакора сваке године на данашњи дан се сећа својих жртава, а у селу готово да нема куће у којој није страдало макар двоје.

Велика је треће село у Европи по броју жртава у једном дану, а ни дан данас овај злочин званично није проглашен геноцидом. С обзиром на број убијених особа у односу на број становништва, овај злочин садржи и елементе етноцида, јер је у питању била намера и покушај потпуног физичког истребљења једне племенске, односно етничке заједнице, пише портал РТЦГ.

Резолуцију о геноциду у Велици први је предложио клуб посланика бившег Демократског фронта, још децембра 2021. године али је тек на предлог Демократске Црне Горе 30. јула усвојена Резолуцију о геноциду у Пиви и Велици, којом су осуђена два највећа злочина над цивилним становништвом у Црној Гори током Другог светског рата.

Посланик ДНП-а и представник савеза ЗБЦГ Милун Зоговић рекао је за РТЦГ да је искрено суочавање са прошлошћу најбољи пут за извлачење поуке да се злочини какав је био геноцид у Велици никада и ником не понове.

"Геноцид у Велици је деценијама био табу тема о којој се није смело ни приватно разговарати а камоли јавно сведочити сурову истину о злочиначком смртоносном фашистичком пиру у којем је заклано, запаљено и убијено више од 500 деце, жена, стараца и људи у подчакорским селима", казао је Зоговић.

Функционер Демократа Момо Копривица рекао је да је усвајањем Резолуције Скупштина дефинисала цивилизацијски однос према овим жртвама нацифашизма.

"То је израз привржености антифашистичкој традицији наше државе, али и дуг према невиним страдалницима. Она је основа културе сећања и потврда историјског памћења. Велика, као и Пива, прошла је кроз страдање и распеће. Величке, као и пивске жртве, и све жртве нацифашизма, уграђене су у вечни темељ слободе и достојанства нашег народа", истакао је Копривица.

Он сматра да је потребно да историјски непобитна истина о овом страховитом злочину напокон добије одговарајуће место у образовном програму.

"Тако би се неговала култура сећања, али и да се злочин никад, нигде и никоме не понови", навео је Копривица.

Делегацијa Владе Црне Горе и делегацијa Скупштине Главног града положиле су венац на спомен обележје у селу Велика а помен и литургију служиће епископ будимљанско-никшићки Методије и епископ Јован Ћулибрк.

Клуб Велика, који окупља најеминентније историчаре, књижевнике и стручњаке, ради на тачном утврђивању жртава. Претпоставља се да је број много већи, јер се рачунају и жртве које су убијане у суседном селу Горња Ржаница.

image