Србија и Балкан

Коме се обратити ако вам је стабло пало на аутомобил?

Надокнада штете се исплаћује у законском року од 45 дана, али је сада ситуација отежана јер је велики део Србије био погођен олујама – много је оштећених аутомобила, а мало вештака
Коме се обратити ако вам је стабло пало на аутомобил?© FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/ bs

Сви који имају каско полису осигурања возила штету насталу од пада дрвета надокнађују од осигуравајућег друштва. Они без те полисе треба да утврде власништво над земљиштем на којем се налазило стабло које је оштетило њихов аутомобил, рекао је Зоран Ћирић из Удружења осигуравача Србије.

"Зеленило Београд" је имало више од 2.000 интервенција широм града због пада стабала и грана, али је број оштећених аутомобила већи, пошто екипе "Зеленила" не покривају штету која је настала након пада стабала с приватних поседа, додао је Ћирић.

"Право на накнаду штете има онај ко је заштитио свој аутомобил каско полисом – од осигуравајућег друштва и треба што пре да се јави осигуравајућем друштву", навео је Ћирић за РТС.

Уколико власник возила нема каско осигурање, треба утврдити власништво над земљиштем на којем се налазило стабло које је пало.

"Ако је јавна површина, адреса је 'Зеленило'. Ако је приватна површина, адреса је власник", објаснио је Ћирић, те додао да грађани треба сами да обезбеде доказе – фотографије су довољне, али и да позову полицију да на лицу места сачини службену белешку којом потврђује да је штету на аутомобилу изазвала олуја, односно пад стабла.

"На сајту 'Зеленила Београд', а претпостављам да је тако и код других 'Градских зеленила', постоји јасно упутство где се каже да се позове њихова служба која мора да изађе на лице места. Идеална ситуација је да изађе полиција и начини записник. Битно је да служба 'Зеленила' такође фотографише. Грађани не смеју да померају гране, нити било шта, како су затекли свој аутомобил. С тим записником они одлазе у 'Градско зеленило' и комисија даље врши процедуру", прецизирала је уредница "Света осигурања" Весна Лапчић.

Напоменула је да је потребно да су аутомобили били прописно паркирани, а ако су се налазили на зеленој површини, штета неће моћи да се наплати код "Зеленила". Када је реч о стаблима која су пала с приватних поседа, предстоји приватна тужба.

Надокнада штете се у нормалним околностима исплаћује у законском року од 45 дана, али је сада ситуација отежана, јер је велики део Србије био погођен олујама – много је оштећених аутомобила, а мало вештака.

image