Србија и Балкан

Алтернатива за Немачку позвала на поштовање Русије: Рецимо "не" економском рату и санкцијама

Председник странке Тино Крупала рекао да Запад не поштује руске безбедносне интересе и претвара се да је рат почео као гром из ведра неба 2022.
Алтернатива за Немачку позвала на поштовање Русије: Рецимо "не" економском рату и санкцијамаGetty © Jens Schlueter / Stringer

Крајње десна партија у Немачкој Алтернатива за Немачку (АфД) одржава конгрес од 28. до 30. јула и потом од 4. до 6. августа у источнонемачком Магдебургу.

Након година унутарстраначких превирања странка жели да се усредсреди на пут према политичком врху Немачке, пише "Дојче веле".

Председник АфД Тино Крупала позвао је своју странку да буде јединствена.

Имајући у виду политику Немачке и ЕУ према Русији, Крупала је рекао: "Желимо да сачувамо мостове, да градимо мостове, за то се боримо".

"Млади Украјинци гину у немачким тенковима у борби против Русије. Ово је трагедија. Захтевам поштовање Украјине, али и поштовање Русије", рекао је он.

Ближе Русији

Крупала је више пута истакао да веза са "Западом" није без алтернативе и да АфД жели да води кампању да Русија буде више укључена.

Спољна политика либералних вредности, како је рекао, увукла је Немачку у сукоб у Украјини, а влада је уместо неутралног посредовања радије заузела став Запада и "учила друге земље како да живе", намећући им сопствене вредности.

"Не поштују руске безбедносне интересе и претварају се да је рат почео као гром из ведра неба 2022. Иако су бивша канцеларка Ангела Меркел и бивши француске председник Франсоа Оланд признали да су споразуми из Минска 2015. имали пре свега један циљ – куповина времена да се наоружа Украјина", нагласио је он, преносе "РИА Новости".

Крупала је поручио да политика једне земље треба да прати интересе грађана.

"Ми кажемо- не економском рату и санкцијама. И кажемо- да слободној и мирној трговини са целим светом. Захтевамо да друге земље поштују наш начин живота. И обрнуто, нека друге земље живе како желе", додао је он.

"Желимо да радимо програмски посао", рекао је Крупала на отварању конгреса странке АфД у Магдебургу.

Како је истакао, странка је у протеклих неколико месеци показала јединство и слогу. "Тако треба да настави, то показује како желимо да обликујемо будућност", истакао је он.

image