Србија и Балкан

Бећировић и Комшић захтевали хитан састанак са амбасадором; Додик: Позвао сам га и мени се одазвао

Сарајевским политичарима засметао је састанак новоименованог амбасадора БиХ у Србији са шефом БИА-е Srbije
Бећировић и Комшић захтевали хитан састанак са амбасадором; Додик: Позвао сам га и мени се одазвао© TANJUG/ SRNA/ SNEŽANA TASIĆ

Чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Денис Бећировић затражили су од Министарства спољних послова у Савету министара да хитно позове амбасадора Александра Врањеша на консултације у Сарајево поводом изјава које је дао на састанку са директором Безбедносно-информативне агенција Србије Александром Вулином, саопштено је из Председништва. 

Они су навели да је потребно да министарство сачини информацију коју ће ресорни министар Елмедин Конаковић доставити Председништву БиХ.

Врањеш је разговарао са Вулином ове недеље и захвалио му на подршци студенткињама које су, само зато што су исказале став супротан ставовима бошњачке политичке елите, изгубиле право на образовање у Сарајеву и готово линчоване у граду у који су дошле да студирају.

"Захвалан сам директору Вулину на томе што је Валентини Вујичић и Слађани Тодић обезбедио стипендије и могућност наставка школовања на Академији за националну безбедност и тиме показао да Србија стоји иза свих Срба где год они живели и какве год неправде трпели", поручио је Врањеш.

Сарајевским политичарима ово је засметало, али је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да амбасадор има право да се састане са руководиоцима и представницима сваке институције у земљи пријема.

Врањеш је изјавио да је, поводом информације у медијима да су бошњачки и хрватски чланови Председништва БиХ тражили од министра Елмедина Конаковића да га позове на хитне консултације, разговарао са српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић и да је добио подршку за свој рад.

"Цвијановић ме је информисала да Председништво није расправљало на ту тему на седници, те да не постоји сагласност Председништва да ме Министарство иностраних послова позове на консултације", нагласио је Врањеш.

Председник Републике Српске Милорад Додик објавио је фотографију са амбасадором БиХ у Србији Александром Врањешем, уз поруку да га је позвао на консултације и да се њему (за разлику од сарајевских политичара) одазвао.

"Позвао сам амбасадора на консултације, мени се одазвао", написао је Додик на Твитеру.

image