Србија и Балкан

Америчка привредна комора: Узнемирујући закључци Стејт департмента о инвестицијама на "Косову"

Корупција и слаба владавина права ограничавају стране инвестиције, наводи се у најновијем извештају америчког Стејт департмента о инвестиционој клими на КиМ
Америчка привредна комора: Узнемирујући закључци Стејт департмента о инвестицијама на "Косову"Getty © Win McNamee

Америчка привредна комора на КиМ (АПК) оценила је да су закључци о инвестиционој клими на КиМ, које је у свом Извештају констатовао Стејт департмент - узнемирујући.

Корупција и слаба владавина права ограничавају стране инвестиције, наводи се у најновијем извештају америчког Стејт департмента о инвестиционој клими на КиМ, пренео је РТК.

Америчка привредна комора на КиМ препознаје велики потенцијал КиМ као важне инвестиционе дестинације, међутим, не могу се занемарити узнемирујући закључци донети у Изјавама о инвестиционој клими за КиМ које је недавно објавио Стејт департмент, наводи се у саопштењу (АПК).

Ови налази, који наглашавају значајно политичко уплитање у економију и недостатак јавно-приватног дијалога, истичу способност земље да привуче директне стране инвестиције (СДИ), које су кључне за економски развој, стоји у саопштењу.

Према АПК, узнемирујуће је видети да таква питања не утичу само на међународни имиџ, већ и подстичу незадовољство међу грађанима КиМ.

Најновије истраживање Пулса јавности УНДП-а показало је да је само 17,7 одсто грађана задовољно економским правцем КиМ, наводи се у саопштењу АПК и додаје да та статистика указује на хитну потребу за систематском променом и побољшањем економског управљања, наглашавајући тежину задатака који се морају спровести.

Питање повећаног политичког мешања у привреду и правосуђе директно подрива поверење инвеститора, отежава динамику тржишта и представља значајан ризик за потенцијалне инвеститоре, истиче АПК.

Ова интервенција доводи у питање репутацију КиМ као стабилног и предвидивог инвестиционог окружења и без решавања овога, земља ризикује да додатно наруши поверење својих инвеститора и грађана, наводи се у саопштењу АПК.

Поред тога, недостатак функционалног и систематског јавно-приватног дијалога, упркос прописима који налажу јавне консултације, је забрињавајућ.

Одобравање нових правила често без суштинских дискусија са заинтересованим странама ствара непредвидиво регулаторно окружење које може одвратити инвеститоре, наводи се у саопштењу АПК.

Осим ових питања, АПК наводи да КиМ мора да се позабави и другим важним изазовима, као што су ограничена регионална и глобална економска интеграција, добросуседски односи, непоуздано снабдевање енергијом и потешкоће у успостављању имовинских права.

Велики неформални сектор и распрострањена корупција и даље представљају препреку за инвеститоре, док велико ослањање на међународну финансијску подршку и дознаке доводи у питање дугорочну одрживост привреде КиМ, каже се у саопштењу АПК.

Уклањање политичког мешања, успостављање ефикасног јавно-приватног дијалога и спровођење стратегија за борбу против корупције и унапређење инфраструктуре КиМ треба да буду међу главним приоритетима на дневном реду владе у Приштини, наводи се у саопштењу.

Подстицањем климе транспарентности, предвидљивости и отвореног дијалога, КиМ ће нужно побољшати свој имиџ пред страним инвеститорима, навео је АПК.

Говорећи за РТК, председник Америчке привредне коморе Ариан Зека каже да је саопштење АПК узнемирујуће.

Он каже да непостављање приоритета борби против корупције и јачању владавине права и даље остаје мрља на инвестиционој клими на КиМ.

"Присуство корупције и мешања у правосуђе је забрињавајуће. Мора постојати конкретан план за борбу против корупције и сви су очекивали другачију владу", рекао је Зека за РТК.

image