Вучић са председником Уганде: Јачање сарадње у пољопривредној и другим сферама

Добили смо позив за велики самит несврстаних у јануару 2024. године. Мени је велика част да присуствујем том конгресу у Уганди, рекао је председник Србије

Председник Србије Александар Вучић се захвалио председнику Јоверију Кагуту Мусевенију на посети, као и за то што се Уганда придржава међународноправних норми и подржава територијални интегритет Србије, што Србија исто чини када је у питању Уганда и све афричке земље. 

"Отворили смо питање конкретне сарадње, и пре краја августа, делегација српских експерата предвођења најмање једним министром посетиће Уганду зарад разговора о даљој сарадњи у пољопривредној сфери, али и свим другим сферама - у сфери одбране, где смо већ имали сарадњу и коју мислимо да можемо да повећамо", рекао је Вучић.

Он је истакао да је много тога могао да научи од председника Мусевенија, поготово о тренутној ситуацији у Африци. Напоменуо је да Африка брзо напредује и да ће већ за тридесет година ће прећи две и по милијарде становника, и тиме постати једно од највећих светских тржишта, а да ће Уганда до 2050. године имати више од 100 милиона становника. 

Председник Мусевени веома поштује приватну својину и то је од потенцијално великог значаја за нас и наше инвеститоре, рекао је Вучић.

"Добили смо позив за велики самит несврстаних у јануару 2024. године. Мени је велика част да присуствујем том конгресу у Уганди", истакао је председник.

Ми смо имали велико ширење и велико повећање рада и успеха броја линија за "Ер Србију", али у наредном периоду ћемо морати да се додатно фокусирамо на додатне тачке у Африци, додао је Вучић, истичући у том погледу географски значај Кампале.

Мусевени: Историјски добри односи Србије и Уганде, ту сам да их ојачамо

Председник Уганде Јовери Кагуту Мусевени изјавио је данас да је у Београду имао веома корисне разговоре и истакао да је дошао у посету Србији како би две земље обновиле сарадњу.

Мусевини је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем подсетио на "одличне односе" које су две земље имале за време Тита, али је рекао да су због унутрашњих проблема "мало изгубили везу".

"Али драго ми је да сте стабилна земља која се развија и ја сам поново овде да обновимо нашу сарадњу", поручио је он.

Подсетио је на успешну сарадњу југословенских предузећа са његовом земљом, а посебно на конгресни центар и хотел на чијој је изградњи "Енергопројект" радио у Уганди.

Потписани меморандуми о разумевању у областима туризма и пољопривреде

Представници Влада Србије и Уганде данас су, после састанка председника Србије Александра Вучића и председника Уганде Јовери Кагуте Мусевенија и разговора делегација двају земаља, потписали два документа о разумевању и сарадњи у области пољопривреде и туризма.

Меморандум о разумевању између министарстава пољопривреде двају земаља односи се на сарадњу у промовисању климатских паметно одрживих пракси, прехрамбене сигирности и подстицања сарадње и развоја технологије.

Потписали су га министарка пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади Србије Јелена Танасковић и државни министар у Министарству пољопривреде, сточарства и рибарства Уганде Руамиро Брајт Кањонторе.

Други документ, Меморандум о разумевању између министарства унутрашње и спољне трговине Србије и Министарства за трговину, индустрију и кооперацију Уганде, потписали су министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и његова колегиница из Уганде Харијета Набази.

У 12.00 је планирано одржавање Српско-угандског пословног сусрета.

Привредницима ће се обратити председници Србије и Уганде, а модератор пленарног дела скупа је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Након завршетка пленарног дела биће одржане презентације компанија и представљене могућности сарадње пословних заједница двеју држава.