Невреме стигло у Србију: Суботица под водом (ВИДЕО)

Наранџасти метео-аларм данас је на снази у Хрватској, али и код нас у Србији. Кишница је у појединим улицама Суботице блокирала саобраћај, док је у другим деловима града саобраћај отежан

Невреме је већ захватило поједине делове Србије, а у Суботици је јака киша, уз повремену грмљавину, севање и јак ветар, довела до тога да град дословно "плива" на води.

На моменте се стварала "кишна завеса", праћена ударима јачег ветра, док се интензитет невремена и падавина смењивао на сваких петнаестак минута.

Кишница је у појединим улицама Суботице блокирала саобраћај, док је у другим деловима града саобраћај отежан, јер је вода понегде преко точкова аутомобила, а аутомобилске таблице остају у великим барама. Срећом, невреме није пратио град, а могло би се закључити и да краткотрајни олујни ветар није нанео материјалну штету.Ово невреме су метеоролози најавили још пре неколико дана и упозорили су да ће прво захватити Бачку, подсећа Танјуг.

РХМЗ је од јутрос издао више најава и упозорења на промену времена и олујно невреме са обилнима падавинама.

Крушевачка села без струје

Услед грмљавине и јаких електричних пражњења, без струје су сва крушевачка села на левој Западне Мораве, као и житељи Дедине и Макршана, пише РТС.

У Електродистрибуцији Крушевац кажу да ће интервенисати на далеководима одмах по смиривању грмљавине и да се ускоро очекује нормализација снабдевања.

Јака киша праћена грмљавином захватила је после 17 сати део Крагујевца и Шумадије.

У Аранђеловцу је испала једна трафо-станица. На терену су екипе ЕПС- а.

Како је за РТС рекао начелник Управе за ванредне ситуације, Зоран Кочовић, за сада нема пријава штете.

Невреме стигло из Хрватске

Невреме праћено олујним ветром претходно је данас захватило Хрватску. Хидрометеоролошки завод Хрватске саопштио је јутрос у осам сати да је у протекла 24 сата у Ријеци пало 39 литара кише по метру квадратном.

Олујни ветар у том граду оборио је неколико стабала, запалио кров услед удара грома, и створио проблеме у саобраћају, преносе хрватски медији.

Они су пренели и саопштење Дирекције цивилне заштите о позивима уплашених грађана који дојављују различите штете коју је направила олуја.

У Загребу и околини јутрос је падала киша праћена грмљавином, извештава портал "Индекс".

Затражена је и једна интервенција ватрогасаца у Малинској на Крку због продора воде у један објект.

Због обилних падавина од јутрос су поплављене и улице у Опатији и Црквеници.

Грмљавинско невреме премешта се са запада према истоку, известили су метеоролози, а наранџасти метео-аларм данас је на снази у Хрватској, али и код нас у Србији.

РХМЗ је за данас издао упозорење на пљускове и грмљавину који се очекују  средином дана на северу Војводине, а од послеподнева и у осталим крајевима земље, локално ће бити праћени градом и јаким или олујним ветром, саопштио је РХМЗ.

"Већа количина падавина од 20 до 40 мм, локално и више, прогнозира се у току вечери, пре свега у западној Србије, а затим и у региону Шумадије, Поморавља и области око Западне Мораве, са тенденцијом премештања падавинске зоне у првом делу ноћи даље на исток и југоисток", навео јер РХМЗ.

За наредних сат времена дато је најновије упозорење за подручје северне, средње Бачке и северног Баната, као и у Срема и Подриња, где се очекује појава пљускова са грмљавином и јаким ветром у зони пљуска.

Локално је могућа и појава суградице и града.