Србија и Балкан

Ђурић: Вашингтон да достави доказе о Вулину, а сигуран сам да то неће учинити

Амбасадор Србије у Америци каже да сви знамо политички контексту у којем су санкције уведене директору БИА Александру Вулину
Ђурић: Вашингтон да достави доказе о Вулину, а сигуран сам да то неће учинити© Milos Tesic/ATAImages

Први пут смо у Конгресу слушали осуде Аљбина Куртија и први пут се говорило о правима и положају Срба, каже амбасадор Србије у Америци Марко Ђурић на питање о говору специјалног изасланика Вашингтона Габријела Ескобара.

"Председник Вучић био је веома изричит када је говорио о нашим црвеним линијама у преговорима са Приштином, али и о предусловима за даљи наставак дијалога. Нажалост, већ 60 дана сведочимо озбиљној ескалацији ситуације на КиМ, чије видно отежање траје већ више од годину и по дана", каже Ђурић у интервјуу за "Новости".

Како каже, јасан циљ Београда је мир и стабилност и уместо да разговарамо и радимо на испуњењу тог циља и досадашњих договора, на првом месту о коначном формирању ЗСО коју чекамо више од 10 година, ми смо због Куртијевих крајње штетних потеза сада у ситуацији да страхујемо за голи опстанак нашег народа на КиМ.

"Постало је очигледно свима, па чак и његовим дојучерашњим подржаваоцима, да је Курти малигни фактор у нашем региону. Уверен сам да ниједна западна демократија не може а да не осуди директне претње по мир и стабилност, као и флагрантно кршење основних људских права и угрожавање људских живота", каже Ђурић.

Говорећи о америчким санкцијама директору БИА Александру Вулину, Ђурић каже да сви знамо политички контексту којем су оне уведене.

"Сигуран сам да ће, уколико нам америчка страна достави било какве доказе о ономе што се наводи, надлежни органи Србије то проучити и процесуирати, а налази истраге ће затим диктирати свако наше даље поступање. Нисам сигуран да ће се то, међутим, догодити", каже Ђурић.

На питање како би он прошао да да је јавно коментарисао рад ЦИА, Ђурић каже да би избегао ту ситуацију да јавно коментарише такве теме ако би било могуће.

"Мој задатак су добри односи и сарадња, не победа у политичкој дебати или симпатије јавности", одговара Ђурић.

Како каже, у Амбасади Вашингтону су у свакодневној комуникацији и са демократским и са републиканским структурама у Стејт департменту, Белој кући и Конгресу, и тај наш приступ се неће променити у зависности од тога ко је у Белој кући или ко има већину у Представничком дому и Сенату.

"Чињеница је да је током мандата Трампове администрације дошло до једног специфичног преусмеравања фокуса политичког дијалога на економску сферу о тај преклоп унео је свежину у наше билатералне односе и односе у региону", каже Ђурић.

Додаје да Србија ради на поспешивању привредне сарадње, зато што су  одлични економски односи са САД, каже Ђурић, у најбољем интересу наше земље.

image