Србија и Балкан

ЛГБТ организације осудиле посету председника Уганде Србији

Сматрамо да је неприхватљиво зближавање дипломатских односа Србије са државом у којој се ЛГБТ+ особе дехуманизују, посебно имајућу у виду да је председница Владе Србије аутована лезбејка, наводи се у саопштењу више организација
ЛГБТ организације осудиле посету председника Уганде Србији© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Организације за заштиту права ЛГБТ+ особа у Србији осудиле су посету председника Уганде Јоверија Кагута Мусевенија Београду и позвале власти да се јавно ограде од политике дехуманизације особа другачије сексуалне оријентације, пренео је Радио Слободна Европа (РСЕ).

"Сматрамо да је неприхватљиво зближавање дипломатских односа Србије са државом у којој се ЛГБТ+ особе дехуманизују, криминализују и осуђују смртним казнама због своје сексуалне оријентације, посебно имајућу у виду да је председница Владе Републике Србије аутована лезбејка", навеле су организације у саопштењу.

Председник Уганде је у званичној посети Србији 30. јула, у оквиру које се састао са председником Србије Александром Вучићем, а организован је и Српско-угандски пословни сусрет.

Организације су подсетиле да је председник Уганде недавно потписао закон којим се истополни сексуални односи у тој земљи кажњавају смртном казном, а да се промовисање хомосексуалности кажњава затвором до 20 година.

"Овом посетом и зближавањем односа Србије и Уганде, власт у Србији шаље поруку да јој људска права ЛГБТ+ особа нису битна и да могу да сарађују и са државама које убијају своје ЛГБТ+ грађанке и грађане", наведено је у саопштењу.

Међу потписницама су Удружење "Да се зна!", група "ИЗАЂИ", Лабрис, Друштво Поноса, Л*-Комунио, Асоцијација Дуга, Потент, Цивил рајт дифендерс, Београд Прајд, Талас ТИРВ и Удружење младих БалканИДЕА из Новог Сада.

У писму су додале да је доношење закона у Уганди у супротности са стандардима људских права које су у оквиру система Уједињених нација, ратификовале обе земље.

Само неколико дана раније, 26. јула Комитет за људска права Уједињених нација објавио је извештај о Уганди у којем су констатована кршења људских права, укључујући вансудска убиства, пренео је РСЕ.

image