Хрватско искуство за Украјину: Од Домовинског рата до договора о житу

Договорили смо се, да хрватске луке на Дунаву и Јадранском мору могу бити искоришћене за транспорт украјинског жита, казао је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба

За извоз украјинског жита користиће се хрватске луке, детаљи се још усаглашавају, саопштио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба након разговора са хрватским министром спољних и европских послова Горданом Грлићем Радманом, који је допутовао у Кијев.

"Договорили смо се, да хрватске луке на Дунаву и Јадранском мору могу бити искоришћене за транспорт украјинског жита", казао је Кулеба, преноси Министарство спољних послова Украјине.

Према Кулебиним речима, он је са својим хрватским колегом разговарао и о даљој одбрани Украјине и напоменуо да "постоје конкретни споразуми који ће ускоро бити спроведени".

"Сада ћемо радити на томе да се направе најефикасније рута ка овим лукама и максимално искористи ова могућност. Оружје је данас била главна тема преговора, као, традиционално, са другим партнерима. Из очигледних разлога, нећу износити детаље", истакао је Кулеба.

Како је додала прес-служба украјинског МСП-а, "преговори и конференција за новинаре у Кијеву одржани су у хибридном формату".

Дмитриј Кулеба је учествовао у онлајн режиму у самоизолацији након позитивног теста на ковид 19, објаснило је Министарство спољних послова.

Наиме, министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман допутовао је данас у радну посету Кијеву, искористивши прилику да још једном потврди подршку Хрватске независности, суверенитету и територијалној интегритету Украјине.

У разговору са својим колегом, Радман је казао да је Хрватска свесна важности разминирања као предуслова за обнову и опоравак Украјине, али и као залог останку Украјине житницом чији производи хране свет, укључујући и најрањивије државе.

Због јединственог хрватског искуства у току Домовинског рата и мирне реинтеграције источне Славоније, хрватски министар је, такође, истакао важност дељења искустава с Украјином. Нагласио је притом како је Хрватска прошла дуг пут од осамостаљења и војне агресије до потпуне европске и евроатланске интеграције, те је спремна да преноси искуства и настави да пружа све облике помоћи.

"Верујемо да ће и хрватска помоћ пројекту Светског програма за храну у разминирању пољопривредних подручја допринети том циљу. У контексту могуће светске кризе хране, Хрватска је на располагање ставила своје луке за извоз украјинског жита те ће то чинити и даље", нагласио је министар.